ETV hakkab laulma kaitseväe laulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TANEL RÜTMAN, VILLU PÄÄRT

Eesti Televisioon kavatseb alates märtsist laupäeviti pärast noortefilmi «Beverly Hills 90210» näidata kaitseväe propagandasaadet, mis on valminud osaliselt kaitseministeeriumi raha eest.

Kaitseminister Andrus Ööveli sõnul ei ole veel selge, milliste summadega kaitseministeerium Eesti Televisioonis tegema hakatavat kaitseväe teemalist saadet toetab. «Rahastamise suhtes praegu läbirääkimised alles käivad. Küll oleme me telemeestega kokku leppinud esimese kuue saate stsenaarses plaanis ja sisus,» ütles Öövel Postimehele.

Kaitseministri sõnul ei kavatse nad saate tegemisse sekkuda. «Seda hakkavad tegema ikkagi ajakirjanikud, kaitseministeerium on esitanud vaid omapoolse nägemuse,» märkis minister. Tema sõnul on selline saade ülioluline. «Saade peaks tooma selgust, kuidas ja mille eest peaksime oma riiki kaitsma, selles peaks kajastama ka ajalugu, et oleks iseenesestmõistetav vastutustunne oma rahvuse säilimise eest,» arvas Öövel.

Kaitseministri sõnul on täiesti loomulik, et saatesari valmib ja seda tehakse ETVs. «Kes muu kui riigitelevisioon peaks riigikaitse teemasid kajastama,» leidis kaitseminister.

Publitsistikatoimetuse peatoimetaja Sulev Valner ütles, et kuigi saade hakkab eetris käima publitsistikatoimetuse alt, on saate tegemises kokku leppinud eelkõige ETV peadirektor Toomas Lepp ja kaitseministeerium.

«Minule ei meeldi need asjad, et mingid ministeeriumid justkui ostavad saated ära. Aga see pole minu otsustada,» rääkis Valner.

Ministeeriumid tellivad

Postimehele teadaolevalt toetab sarnaselt kaitseministeeriumiga ETV maaelusaadet põllumajandusministeerium.

«Minu teada soovis ETV teha sõjaväesaadet algul oma, st maksumaksja rahaga. Kaitseministeerium pakkus tegijatele lihtsalt omapoolset toetust,» rääkis kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja Diana Kukk.

ETV peadirektor Toomas Lepp vastas Postimehe küsimusele, kuidas saab ETV teha kaitseministeeriumi raha eest kaitseväe propagandat, ülimalt ärritunult: «Mispärast kaitseministeeriumi raha eest? Me teeme koostööd. Kõik ministeeriumid on andnud televisioonile mingisugust raha, nad tellivad, nad tahavad, et nende probleemid oleks valgustatud. See on nende asi, kui nad tahavad midagi näha.»

Lepp lisas: «Meie asi on teha saateid, meil on igasuguseid saateid, kriitilisi saateid, koostöösaateid ja meelelahutussaateid. Kui me tahame oma noori tuua uuesti sõjaväkke, et meie piirid ja meie riik oleks kaitstud, siis peab Eesti Televisioon tegema ka mingit niisugust saadet. See on mõeldud noortele inimestele, sõjaväest. Kuidas see tuleb, missuguse raha eest, ei ole veel otsustatud.»

Sõltuvusoht

Ringhäälingunõukogu liige Andres Herkel ütles Postimehele, et näeb maksumaksja raha eest propagandasaadete tellimises ohtu, et avalik-õiguslik televisioon jääb sõltuvaks täitevvõimust, kui täitevvõimu lülid hakkavad ETVle maksma, et televisioon teeks mingit sorti saateid.

«ETV eelarvesse tuleb raha, mida parlament ei ole riigieelarve kaudu televisioonile ette näinud. See on oht ajakirjanduse sõltumatusele,» rääkis Herkel. «Raha, mille parlament on kinnitanud kaitseministeeriumile, ei ole ju niisuguseks propagandavormiks ette nähtud. See raha on juba ETV eelarves.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles