Ida-Virumaal hakkas tööle lõhkeainetehas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ARGO SOOLEP,

Põhjarannik

Nädala eest Narva karjääris õhitud esimesed 51 tonni Eestis toodetud lõhkeainet tähistasid Ida-Virumaal asuva lõhkeainetehase käivitumist.

Ühisfirma Dynamit Nobel väljastas esimese lõhkeainepartii 8. jaanuaril ja samal päeval korraldati Narva karjääris emulsioonlõhkeaine Nobelit 2030 katselõhkamine, mis osutus firma juhatuse liikme Vladimir Salashinski sõnul edukaks. Sel nädalal alustati perioodilisi katselõhkumisi Sirgala ja Narva karjääris. Seni on tegemist tehnoloogiliste proovilõhkamistega.

«Tulemustest on veel vara rääkida. Enne peavad ekskavaatorid lõhatud piirkonna üles töötama,» rääkis Salashinski.

Praegu toodetakse vaid emulsioonlõhkeainet. Märtsikuust loodetakse väljastada ka esimene partii lõhkepadruneid.

Seni toodetav lõhkeaine on Seleshinski sõnul mõeldud vaid karjäärides kasutamiseks. Lähitulevikus hakatakse tehase toodangut katsetama ka maa-alustes kaevandustes.

Tegu on Euroopa moodsaima lõhkeainetehasega, kinnitas ta. Tehase maksimaalseks tootmismahuks on planeeritud 20 000 tonni lõhkeainet aastas, mis kataks kogu Eesti Põlevkivi vajadused.

Praegu töötab tehas 70-protsendilise võimsusega, andes tööd ligi poolesajale inimesele.

1995. aastal loodud Saksa-Eesti ühisfirma Dynamit Nobel Eesti lõhkeainetehases kasutatakse Saksa tehnoloogiat. Lõhkeainetehase käikulaskmine venis mitmesugustel tehnoloogilistel põhjustel poolteist kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles