Sikorski asetas Tallinna lahele pärja allveelaeva Orzel auks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski asetas Tallinna lahele pärja Poola allveelaeva Orzeli auks.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski asetas Tallinna lahele pärja Poola allveelaeva Orzeli auks. Foto: Kaitseväe peastaap

Poola välisminister Radoslaw Sikorski ja Eesti mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede asetasid täna miinijahtija Ugandi pardalt Tallinna lahele pärjad, et austada allveelaev Orzelit.

«See on väga ilus märk sõprusest, mille siiruses me ei kahtle, kuna tegu pole ainukese taolise sündmusega,» ütles Radoslaw Sikorski. «Alles loetud päevad tagasi, kui juhtus tragöödia Smolenskis, jõudis meieni kaastunne mitte ainult teie presidendilt või peaministrilt, vaid ka Eesti inimestelt. Seda märgati Poolas,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja Sikorski sõnu.

Poola välisministri sõnade kohaselt mäletatakse Poolas Orzeliga toimunut ning hinnatakse teadmist, et eestlased allveelaeva pihta torpeedosid välja ei tulistanud.

«Fakt, et me sellest teame, et mäletame ka seda, mis Eestile edaspidi osaks sai ja et me õpetame seda sündmust ka oma koolides, lähendab meie rahvaid, kuna see on midagi ühist meie ajaloos,» ütles Sikorski.

Orzel oli Poola allveelaev, mis 15. septembril 1939. aastal otsis pärast Saksamaa kallaletungi Poolale Eestist neutraalset sadamat, kus peatuda. Kolm päeva hiljem laev põgenes, võttes kaasa kaks Eesti meremeest, kes Gotlandi lähedal vabastati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles