Valitsus näitas mobiilihääletusele rohelist tuld

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval toimunud mobiilivabal päeval ei tehtud trahve. Foto on illustratiivne.
Teisipäeval toimunud mobiilivabal päeval ei tehtud trahve. Foto on illustratiivne. Foto: Raigo Pajula.

Täna kiitis valitsus heaks eelnõu, mille kohaselt saab tulevikus hääletada ID-kaardi kõrval ka oma mobiiltelefoniga, samuti pikendatakse elektroonilise hääletamise perioodi.

Eelnõu vastuvõtmise korral luuakse eeldused valimisaktiivsuse tõusuks.

Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse nõunik Tiina Runthali sõnul on elektroonilise hääletamise eesmärgiks anda valijaile lisavõimalus tavapärase valimisjaoskonnas hääletamise kõrval.

«Samuti tõstab elektrooniline hääletamine valimisaktiivsust ning on valijale mugav, sest  hääletada saab ükskõik kus kohas olles. Ainus nõue on, et oleks ligipääs internetile,» ütles Runthal.

Mobiil-ID-ga hääletamine on üks elektroonilise hääletamise liikidest ning hääleõigus tehakse kindlaks samadel alustel kui ID-kaardiga hääletamisel.

Kuna ID-kaardiga hääletamist juba võimaldatakse ja seda on ka aktiivselt kasutatud, luuakse valijatele täiendavalt võimalus hakata hääletamisel kasutama mobiil-ID-d.

Valija tuvastamiseks ja internetti sisenemiseks kasutatakse mobiiltelefoni ning sertifikaatidega SIM-kaarti, mis on täienduseks senisele ID-kaardilugejale ning ID-kaardi kasutamisele.

Mobiil-ID kasutusele võtmiseks tehti turvaanalüüs, kus seda võrreldi ID-kaardi turvalisusega. Uuringu kohaselt on ID-kaart ja mobiil-ID turvalisuselt samaväärsed.

Uue eelnõuga pannakse paika ka elektroonilise valimise kestvus. «Kui kehtivate seaduste kohaselt toimub elektrooniline hääletamine kuuendast päevast kuni neljanda päevani enne valimispäeva, siis eelnõu järgi pikeneb hääletamine kolmeteistkümnendast päevast neljanda päevani enne valimispäeva,» märkis Runthal.

«Samas kaotatakse eelhääletamine maakonna valimiskomisjonide määratud valimisjaoskondades, kuna praktikas on vajadus selle hääletamisviisi järele elektroonilise hääletamise juurutamise tõttu vähenenud,» lisas Tiina Runthal.

Selleks, et seadust saaks rakendada Euroopa Parlamendi valimisel 2009. a juunis ning kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel 2009. a oktoobris, peaks Riigikogu seaduse vastu võtma ning see jõustuma 2008. aasta sügisel.

Mobiil-ID kasutamist propageeris tänasel pressikonverentsil ka peaminister Andrus Ansip, kes andis ajakirjanikele ka lühikese õpetuse, kuidas tehnoloogiat kasutada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles