Täna televisioonis, Gangsterite eest peitu, Kaadri taha jäänud juubeliaskeldused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TIIT MERISALU

Täna kell 21.30, Kanal 2: «Kassikesed» («Les félins»), Prantsusmaa 1964. Rezhii: René Clément.

Prantsuse filmiklassiku René Clément’i (1913-1996) tuntuimad tööd on vastupanuliikumist käsitlev «Lahing rööbastel» (1946), meisterlik «Keelatud mängud» 1951), lastest sõja jalus, Zola romaanil põhinev «Gervaise» (1956) ja «Kas Pariis põleb?» (1966). «Kassikesed» kuulub tema vähemtuntud tööde hulka.

Filmi peategelane on noor enesekindel tuuletallaja Marc (Alain Delon). Filmi proloogis selgub, et New Yorgi maffiaboss on saanud jälile oma noore naise armukesele. Gangsterite punt suundub Prantsusmaale, et tuua oma bossile Marci pea.

Lavastanud oma surma, peidab Marc end hulkurite varjupaika. Sealt satub ta miljonäri lese Barbara (Lola Albright) ja tolle noore nõbu Melinda (Jane Fonda) juurde. Kaunid naised on Marcile üles seadnud lõksu, millest too usub kergesti pääsevat. Sündmuste käik näitab aga sootuks muud.

Peagi selgub, et Marc pole luksuslikus villas ainus meessoost isik. Salakavalate naiste «kuldses puuris» on teinegi mees, Barbara armuke Vincent (André Oumansky), kes naisel on aidanud tema abikaasa teise ilma saata. Ja kui Vincent leiab gangsterite käe läbi otsa, ei jää «kuldne puur» tühjaks.

Vanematele prantsuse filmidele omaselt on siingi salaarmastust, salauksi ja -käike, mis on kokku pandud ameerika gangsterifilmidele tüüpiliste vägivalla ja tagaajamisstseenidega. Suurem osa filmi tegevusest leiab aset siiski luksusvilla seinte vahel.

Vahva on näha tõusvat tähte Jane Fondat ning juba selleks ajaks endale Antonioni ja Visconti juures nime teinud Alain Deloni.

PM

Eesti Vabariigi juubeliaasta ettevõtmisi jagub kogu aastaks, kuid ürituste kulminatsiooniks oli kindlasti 24. veebruaril Tallinnas toimunu.

Tänaseks on selle päeva pidulikud sündmused juba ajalugu. Kuidas kulges juubeliks ettevalmistumine ja mis juhtus ametliku teleülekande eel, ajal ja järel ning jäi ühtlasi kaadri taha, sellest annab teada saade «Teateid tegelikkusest».

24. veebruari kolmele peasündmusele (hommikune pidulik lipuheiskamine Pika Hermanni tornis, paraad Vabaduse väljakul ning kontsert ja sellele järgnenud vastuvõtt Estonias) keskendusid saatejuht ja toimetaja Mart Taevere, rezhissöör Anne Sverdlik ning operaatorid Meelis Kadastik ja Peeter Tungal.

«Teateid tegelikkusest» algab ETVs täna kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles