Lääne-Euroopa Liit toetab Eesti julgeolekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TANEL RÜTMAN

Tallinnas kahepäevasel visiidil viibinud Lääne-Euroopa Liidu (WEU) peasekretär Jose Cutileiro toetas Eesti julgeolekualaseid samme.

Äsja poole sajandi vanuseks saanud Euroopa Liidu sõjaline tiib Lääne-Euroopa Liit (WEU) on vahelüli Euroopa Liidu ja NATO vahel. Lääne-Euroopa Liiduga on seotud ühtekokku 28 riiki, kel on organisatsioonis erinev staatus: WEU liikmed, assotsieerunud liikmed, vaatlejad ja assotsieerunud partnerid. Eesti on aastast 1994 WEU assotsieerunud partner.

WEU peasekretäri Jose Cutileiro sõnul annab WEU assotsieerunud maadele võimaluse teha julgeolekualast koostööd Euroopas ilma NATOt kopeerimata. «WEU valmistub tegelema kriisidega. Pärast külma sõja lõppu on otsene kokkupõrkeoht kadunud, kuid kriise võib ikka tekkida,» ütles Cutileiro .

Lääne-Euroopa Liidu peasekretäri väitel pole WEU näol tegemist armeega, vaid pigem kataloogiga, mis koondab organisatsiooni kasutusse antud rahvuslikke jõude.

Cutileiro tõstis pressikonverentsil esile Eesti aktiivset osalemist WEU tegemistes. «Mulle tundub, et Eesti üldine suundumus on mitte ainult minna õiget teed, vaid aidata seda teed ka ise valida,» märkis Cutileiro.

Cutileiro kohtus Tallinnas president Lennart Meri, peaminister Mart Siimanni, välisminister Toomas Hendrik Ilvese, kaitseminister Andrus Ööveli ja Riigikogu liikmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles