Metsamaa kohal ripub korruptsioonikahtlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AGNES JÜRGENS

Mait Metsamaa lahkumise ühe põhjusena nimetatakse tema vastu algatatud ametkondlikku juurdlust, mille kokkuvõttest võib välja lugeda süüdistust korruptiivses teos.

Ametkondlik juurdlus algatati linnapea Ivi Eenmaa käskkirjaga ja vastavat komisjoni juhtis linnasekretär Toomas Sepp. 11. märtsil kirjutas komisjon alla 7-leheküljelisele aruandele. Linnavalitsuse õigusnõunik ja üks komisjoni liige Kalle Liiv ütles komisjoni tegevust kommenteerides: «Me ei süüdistanud ega võtnud hoiakut, vaid esitasime faktoloogiat.»

Poolteist miljonit

Ametkondlik juurdlus puudutas elumaja kesklinna vahetus läheduses Pärnu mnt 27/Sakala t 50. Majast tagastati õigusjärgsetele omanikele mõtteline osa - 60 protsenti, ülejäänu jäi linna valdusse. Pärast seda, kui õigusjärgsed omanikud olid oma osa OÜ-le Hõbesilm maha müünud, esitas Hõbesilm hagi linna kaasomandi lõpetamiseks.

Kohus rahuldas hagi, tagaselja otsusega mõisteti linnale kompensatsiooniks 1,5 miljonit krooni. Linna esindav jurist Kalle Liiv kohtusse ei läinud. «Ametlik kohtukutse jõudis 19. jaanuaril küll Mait Metsamaani, õigemini tema abini, ent mitte minuni,» väitis Liiv.

Toomas Sepa komisjon järeldas, et linn oleks võinud selles hoones oma osa eest saada poole suurema summa. Kohus aga lähtus hooneregistris fikseeritud maja hinnast ja selleks oli 3,9 miljonit.

«Arco Vara hindamisaktis on hoone turuväärtuseks 10,3 miljonit krooni,» ütles Liiv.

Õigusnõunik kinnitas, et komisjoni aruandest Metsamaa suhtes selgelt kuriteo tunnuseid ei paista, ent samas viitas Liiv praegu kehtivale korruptsioonivastasele seadusele, kus muuhulgas räägitakse sellisest mõistest nagu «korruptiivne tegu».

Maja ja kolm korterit

Mait Metsamaa ise nimetas tema vastu algatatud juurdlust tegelemiseks teisejärguliste asjadega. «Linnapea jüngritest on moodustatud komisjon, kes tegeleb ühe kohtukutse kadumisega. Enne omandireformi ameti moodustamist kadusid linnavalitsusest terved toimikud, näiteks maatoimikud, aga see pole kellegi asi,» rõhutas Metsamaa.

Metsamaa arvates tuleks linnavalitsusel tähelepanu pöörata hoopis sellele, et kohtuvaidlusi võita. «See aga pole primaarne,» ütles ta, vihjates sellelegi, kui raske on olla abilinnapea linnas, kus puudub pea ja on vaid kübar.

Keskerakondlane Mait Metsamaa suundus üheks linnajuhiks kinnisvaraärimehe ametist 1996. aasta novembris. «Majast ja kolmest korterist mulle piisab,» ütles ta ajakirjanduses, kommenteerimaks märksa väiksema sissetulekuga ametikohale asumist.

Metsamaa juhtida anti riigi rikkaima linna kinnisvara, tema suunata jäi pealinna maa- ja omandireform, ta sai õiguse otsustada õigusjärgse vara tagastamise üle.

Metsamaa üks soove, mis ta vahetult pärast abilinnapeaks saamist avalikkusele välja ütles, oli kolm aastat linnavalitsuses vastu pidada.

Ajakirjanduse andmetel on Metsamaa üks suuremaid eraärisid Baltic Tours. Ta on osanik ka ühes kütusefirmas, Tallinna lillepaviljonis ja Carina restoranis, transpordifirmades, Tallinna linnahalli juures asuvas sadamas jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles