Himaalaja ekspeditsioon: hea õnne tseremoonia

Peep Kala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesetõus Himaalajal
Päikesetõus Himaalajal Foto: SCANPIX

Puja on oluline budistlik tseremoonia enne tipuvallutuse algust. Meie ekspeditsiooni puja viidi läbi täna keskpäeval ja see peaks meile eelseisvaks kaasa andma kaasa hea õnne. Puja viis läbi budistlik rändmunk, kes teenibki elatist sellega, et käib koos porterite ehk kandjatega mägedes ja kui ekspeditsioonid vajavad puja-teenust, siis ta seda ka soovijatele pakub.


Meie puja-tseremoonijal osalesid ka kõik baaslaagris viibivad kandjad, keda siin on kümmekond, ja kes ka iseendale sellega hingelist turvatunnet leiavad. Sest budistid ju teavad, et mägede tippudel elavad jumalad ja vaimud, ja et enne ülesminekut peab nende poole palvetama, neilt tuleb andestust paluda võimaliku häirimise pärast.

Budistist šerpa, kes mägedes ronib, teeb oma puja igal hommikul, ekspeditsiooni jaoks tehakse tavaliselt üks puja, mille käigus palutakse jumalate kaitset igale mägironijale, samuti palvetatakse selle nimel, et halb õnn meist kaarega mööda käiks.

Loodetavasti oleme nüüd kõik teinud, et meie ekspeditsiooni hea õnn saadaks. Pärast eilset pikka ja rasket päeva on täna ekspeditsioonil puhkepäev, kõige olulisemaks tegevuseks on täna kogu varustuse detailne ülevaatamine, mille me peame homme üles esimesse baaslaagrisse viima. Tervis ja füüsiline vorm on kõikidel väga hea, keegi millegi üle ei kurda, ka ilmaprognoosid on ekspeditsiooni jaoks soodsad.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles