Heureka ja Ahhaa pakuvad teadusnäitusel üllatusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AITA OTTAS

President Lennart Meri ütles eile Tartus interaktiivse teadusnäituse avamisel, et inimene peab üllatuma ja imestuma ning seda võimalust jagub Eesti-Soome huvikeskuste ühisnäitusel nii väikestele kui suurtele.

Aita Ottas

Kümme aastat tegutsenud Soome teaduskeskus Heureka tõi oma väljapaneku esmakordselt Eestisse. Eile Tartu Ülikooli kergejõustikuhallis avatud näituse korraldas ülikooli huvikeskus Ahhaa, mille päriskodu saab olema Toomel tähetornis.

Gloobus kõneleb

«Erinevalt vitriininäitustest on siin kõik eksponaadid katsumiseks ja järeleproovimiseks,» ütles projektijuht Tiiu Sild. Ta lisas, et kaasaelamist võimaldav ekspositsioon on sillaks kooli ja akadeemiliste teadmiste vahel - lapsel tekib tahtmine siin nähtud asjade kohta rohkem teada saada.

Heureka on Tartusse toonud näiteks kõneleva gloobuse, mille seest saab kõrvaklappidega kuulata, mis keelt kuskil riigis räägitakse. Keeltegloobus kõneleb 64 keeles.

Samuti saavad lapsed järele proovida, mis tunne on kõndida Kuul või lamada fakiiri voodis, milles on 2600 naela. Soomlastelt on veel näitused suurtest maadeavastajatest ja kasvuhooneefektist, arvutist saab vaadata virtuaalset küülikut, võimalik on teha mitmeid osavusteste.

Tartu Ülikool on pannud suuremat rõhku astronoomia tutvustamisele. Kaheksameetrise kupliga ehtsas planetaariumis toimuvad täheseansid, multimeediaarvutid näitavad kosmosesündmusi, mudeli peal saab selgeks öö ja päeva ning aastaaegade vaheldumise. Õppejõud demonstreerivad füüsikalisi ja keemilisi katseid ning annavad kõige kohta selgitusi.

Heureka keskus ka Tartusse

Ülikooli ajaloomuuseum kujundas näituse väljakaevamistel leitud vanadest pealuudest, Tartu Kunstikool valmistas aga tavalistest mitu korda suuremad laua ja tooli koos nõudega. Sellise laua taga istudes võib katsuda meenutada või mõelda, kuidas tunnetab maailma kolmeaastane. President Meri tõi sealsamas poliitilise võrdluse: samasugune tunne on Eesti-taolistel väikeriikidel, kes pürivad Euroopa Liitu.

Lennart Meri, kes on välja pakkunud idee Heureka-taolise keskuse loomiseks Tartusse, nimetas eile meeldivaimaks üllatuseks koolilaste järjekorda eksponaatide juures. «Kui sellises kohas on rohkesti huvilisi, lühenevad tulevikus järjekorrad õllekate taga,» nentis president.

Teadusnäitus jääb avatuks 30. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles