Laitse raadiojaam lõpetas eksisteerimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TANEL RÜTMAN

Eile keskpäeval lülitati välja Laitse raadiojaama kaks kesklaine saatjat, sellega on raadiosaadete edastamine kesklainel Eestis esimese riigina Euroopas lõpetatud.

51 aastat Laitse raadiojaamas töötanud Kornelius Päiv lülitas eile kell 12.13 välja Laitse jaama vanema, 1930. aastate lõpus Inglismaal valmistatud 100 kW raadiosaatja, kümme minutit hiljem tegi sedasama 1973. aastast pärineva 150 kW saatjaga raadiojaama viimane ülem Lea Viira. Sellega katkes kesklainel saadete edastamise traditsioon Eestis, mis sai alguse juba kolmveerandsajandi eest. Eesti raadio lõpetas oma saadete edastamise kesklainel teisipäeval kell 20.30. Eile hommikust kuni väljalülitamiseni lasti eetrisse vilinat.

Kurb - pidulikule sündmusele Laitse raadiojaama uuemas majas oli kogunenud poolsada raadiojaama endist ja praegust töötajat. Ringhäälingu saatekeskuse juhatuse esimehe Rein Ruudi sõnul on raadiojaamas selle 49 tegevusaasta jooksul töötanud paarsada inimest, korraga oli tööl kõige rohkem inimesi 1976. aastal, mil palka maksti 41 inimesele. Veel teisipäeval töötas raadiojaamas 13 inimest, pärast saatjate sulgemist jääb tööle veel vaid kolm inimest.

Kuigi Laitse kesklainesaatjate sulgemise põhjusena tõi ringhäälingu nõukogu rahanappuse, ei pidanud koosviibijad seda sugugi õigeks, kuna Eesti raadio enam õhutsi raja taga kuuldav ei ole. Ringhäälingu saatekeskuse tehnikadirektori Tiit Tamme sõnul oli neil juba viie aasta eest kavas soetada uus moodne kesklaine saatja, mis oleks maksnud 25 miljonit krooni. «Selline saatja oleks ennast tasa teeninud kaheksa aastaga, kuna kulutused selle käigushoidmiseks on palju väiksemad. Aga ju siis Eesti riik ei pea riigiraadio levikut piiri taha oluliseks, kui meile raha ei eraldatud,» rääkis Tamme.

Eesti Raadio peadirektori asetäitja Ott Ummelase sõnul ei kaota raadiokuulaja kesklainesaatjate sulgemisega oluliselt midagi. «FM laineala kvaliteet on palju kõrgem, pealegi on FM-raadiovastuvõtjad palju odavamad. Kui keegi soovib meid kuulata välismaal, siis kõik meie neli programmi on kuuldaval interneti vahendusel,» teatas Ummelas.

Aastatel 1957-1960 Laitse raadiojaama juhtinud Bruno Sauli sõnul näitab kesklainel raadiosaadete edastamise lõpetamine Eesti riigijuhtide kultuuripoliitilise ja poliitilise mõtlemise impotentsust. «Eriti groteskne on, et see sai teoks just endise tele- ja raadiomehe Mart Siimanni valitsusajal,» sõnas Saul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles