Küpsuskirjand pakkus laia teemaderingi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhaste paberilehtede taga, pliiats näpus, istumine võttis peatsete elluastujate näod ühtviisi mõtlikuks.
Puhaste paberilehtede taga, pliiats näpus, istumine võttis peatsete elluastujate näod ühtviisi mõtlikuks. Foto: Raigo Pajula

Kas sport on kõigest äri, oli üks teema, mida tänavu kirjandikirjutajatele pakuti. Tallinna Kristiine gümnaasiumi kirjandikirjutajatele meeldis aga nagu ikka kirjutada inimsuhetest.



Pisut rohkem kui 10 000 noort kirjutasid laupäeval kirjandit. Eestikeelsetele noortele on kirjand juba mäletamatust ajast kohustuslik, venekeelsete noorte jaoks oli kirjand sel aastal vabatahtlik lõpueksam ning teemad olid vene noortele natuke teised.

Eksaminandid said kirjandi teemad kirjalikult ja need loeti kell 10 Vikerraadios ja R4s ka ette. Sellele eelnes traditsiooniline haridusministri raadiokõne, kus Tõnis Lukas rõhutas, et noored võiksid oma õpinguid alustada Eesti ülikoolides.

Küpsuskirjandi teemad on viimastel aastatel pakkunud mitmekülgset valikut eri huvidega noortele ja nii ka seekord. 1. Ühiskond kui noorsoo väärtuste kujundaja. 2. Rahva hing ja iseloom avaldub tema kirjanduses. 3. «Õppige seda tõsiselt võtma, mis on tõsiselt võtmist väärt...» (Hermann Hesse) 4. Haridus – kas kohustus või võimalus? 5. «Me kõik elame sama taeva all, kuid meil kõigil ei ole üks ja sama silmapiir.» (Konrad Adenauer) 6. Ajaloos vastutab kõige eest järelpõlv. 7. Kuidas on teaduse ja tehnika areng muutnud inimeste maailmapilti? 8. Argipäev vajab muinasjutte. 9. Oo, sport, sa oled raha! 10. Igaühe õnn on kordumatu.
----------------------------------------------------------------

Postimees Pinnis nelja lõpukirjandi kirjutajat enne ja pärast senise elu tähtsaimat kirjatööd

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles