Balti Ekspress korraldas reisijatele shokiturismireisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ANDRES AIT

Esmaspäevase Balti Eks-pressi reisirongi Sheshto-kai-Tallinn sõitjad viidi viisavabalt Venemaale ning Tallinna jõuti 17 tundi ettenähtust hiljem.

Ühe rongireisija, Saksa kodaniku Volker Röweri sõnul kulges kõik kuni Riiani hästi, kuid pärast arvatava Läti-Eesti piiripunkti ületamist teatas vagunisaatja, et ollakse Venemaal.

Kui Läti piiripunktis olid piirivalvurid toimuvaga kursis, siis Vene piirivalvurid magasid rongi piiriületamise maha ning reisijad sisenesid kell neli hommikul viisasid omamata Venemaa territooriumile.

Alles Põtalovo jaamas rong peatati ning kohalikud riigiametnikud saatsid Moskvasse arupärimise, mida lubamatult piiri ületanud rongitäie reisijatega peale hakata.

Reisijatel ei lubatud Põtalovo jaamas isegi vagunitest väljuda, et värsket õhku hingata, rääkimata kodustele helistamisest.

«Hiljem saime teada, et ka vagunisaatjad püüdsid helistada, kuid selles jaamas telefoniaparaadid ilmselt puudusid,» ütles reisija Peeter Rästa.

Vahepeal haagiti vedur vagunite küljest lahti ning sõidutati teadmata suunas. Vagunid koos reisijatega jäid Põtalovo jaama. Volker Röweri sõnul oli reisijate hulgas ameeriklasi, soomlasi, eestlasi ja sakslasi, kuid vagunisaatjad teavitasid toimuvast vaid vene keeles.

«Rongi seismise ajal ei tohtinud tualettruumi kasutada. Hiljem lubati vene mundrimeeste valve all raudteejaama käimlas käia,» rääkis Röwer.

Kuna Venemaa Pihkva raudtee kasutamiseks ametlikku luba ei andnud, siis kuus tundi Põtalovos seisnud rong haagiti taas veduri külge ning sõit läks tagasi Läti suunas.

Kuigi mõnede välisriikide kodanike Balti viisaruumi viisad muutusid Balti riikide territooriumilt väljasõidul automaatselt kehtetuks, said kõik soovijad tänu Läti piirivalve operatiivsusele viisapikendust.

Kell 17.00 jõudis rong Riiga, kus reisijatel olid bussid vastas, et nad siis Tallinna või Tartusse sõidutada. Tallinna jõuti kell 23.00, s.o seitseteist tundi ettenähtust hiljem.

Eesti Raudtee rahvusvaheliste reisivedude juhataja Tarmo Rei sõnul vastutab Läti territooriumil toimunu eest Läti Raudtee. «Me vabandame oma klientide ees neile tekitatud ebameeldivuste pärast,» lisas Rei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles