Hardi Volmer lavastab Haapsalus Valget Daami

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ENE PAJULA

Teater Randlane toob Hardi Volmeri lavastajakäe all vaatajate ette järjekordse versiooni Valge Daami legendist.

«Valge Daami legendi» etendati Haapsalu piiskopilossi hoovil juba enne sõda. Nüüd on seda vabaõhulavastust mängitud suure menuga 19 suve järjest. Kõige kauem pidas vastu Paul Kilgase libretole loodud Ilmar Tammuri lavastus. Mihkel Tiksi libreto ja Urmas Sisaski muusikaga Neeme Kuninga lavastus ning taas Paul Kilgase libreto järgi soomlase Mauri Kuosmaneni loodud «Valge Daam» pidasid vähem vastu.

Seekordse libreto idee pärineb Ott Sandrakult. Värssdraama autorid on Villu Kangur ja Ilmar Trull. Muusika on kirjutanud Juhan Jürlau.

«Etenduse tegevus toimub 1560. aastal. See on Shakespeare’i aeg, sellepärast tahtsin värssdraamat. Meetrika on ka sama mis kuulsal Williamil,» sõnas Hardi Volmer. «Me ei ole kinni traditsioonilises müüdis, loodetavasti annab Haapsalu rahvas meile andeks, kui oleme sellega vabalt ringi käinud,» lisas ta.

Samas rõhutas Volmer, et tegu on legendi ajalooliselt täpsema käsitlusega kui varasemates lavastustes. Aluseks on võetud Russowi kroonika ning teisigi ajaloolisi allikaid.

«Stiililiselt on see Palestrina-laadne hilisrenessanss, kuid on kasutatud ka eesti rahvaviise,» kommenteeris Volmer.

Hardi Volmeri sõnul on ta seni olnud mitme filmi rezhissöör, teatrilavastusena on «Valge Daam» tema esimene katse.

«Olen teinud lavakujundusi umbes 50 lavastusele ja olnud lavastusprotsessis sees, seega ei hüppa ma vette päris tundmatus kohas. Sügisel lavastan Estonias lastemuusikali «Nukitsamees», nii et praegune lavastuskogemus kulub marjaks ära,» selgitas Volmer.

Teatri Randlane direktor Marina Sillaste usub, et kui vabaõhuetendust tehakse nagu filmi, siis tuleb see asjale ainult kasuks.

Esietendus on Haapsalu piiskopilossi hoovil 6. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles