Salumäe teeb panuse Sydneyle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AIVO PALJASMAA


OTT JÄRVELA

Äsja Austraalias peetud maratonilt naasnud Jane Salumäe (oli seal naistest parim) praegu puhkab ja kindlat treeningplaani ei pea. Iga päev jookseb ta enesetunde järgi. Ka eile hommikul läbis ta enda jaoks tavalise 20 kilomeetrit.

Käimasolevaks hooajaks ladus Salumäe põhja Keenias ja Shveitsis. Eriti kasulik oli laager Shveitsis. Kolmenädalase ettevalmistusetapi vilju soovis ta lõigata San Diego maratonil, aga massaazhil saadud vigastus sundis selle võistluse esinemisplaanist maha kriipsutama. Nii orienteerus Salumäe ümber heale tulemusele Austraalia maratonil. Esikoht kinnitas, et vorm on hea.

Eesti rekordit Salumäe sel hooajal rünnata ei kavatse, kuna vaevanud on pisivigastused. Kevadise Bostoni maratoni jooksis ta läbi jalatraumaga, mis oli tekkinud enne jooksu. Äraütlemine ei olevat tippjooksja ja tema treeneri Uno Källe sõnul sellises bisnises viimasel hetkel praktiliselt võimalik, kuna korraldajad on osalejate nimed varakult välja reklaaminud.

18. augustil Budapestis algavad Euroopa meistrivõistlused Salumäe võistluskavas olevate jõuproovide sekka algselt ei kuulunud. Mitu maratoni sattunuks liiga lähestikku.

Salumäe: «Füüsiliselt olnuks see võibolla võimalik aga psüühikale vastuvõetamatu. Maratonist normaalselt taastumiseks kulub vähemalt kaks nädalat, alles siis võib hakata järgmiseks jooksuks valmistuma.»

Budapesti EM-võistluste maraton saab ta karjääriteel olema kaheteistkümnes täispikk maratonijooks. Oma sportlaskarjääriga aga polevat ta veel poolegi peale jõudnud.

Jane Salumäe tunnistas, et viimasel kahel tiitlivõistlusel (Atlanta OM-96 ja Ateena MM-97) on ta starti läinud vastu tahtmist. Mõlemad jooksud jättis Jane Salumäe pooleli - Atlantas joogipudelite kadumise ja Ateenas seedehäirete tõttu. Tiitlivõistlustel jooksmine on palju raskem kui muudel jõuproovidel osalemine, kuna suurvõistlustel lisandub peale vastutuse enese ees ka vastutus oma riigi ees. See loob tohutult lisapingeid.

Sellegipoolest ütlesid Salumäe ja tema treener Uno Källe, et näevad oma peaeesmärgina Sydney olümpiamänge.

Konkurentidest rääkides nimetas Salumäe ainult ühe nime - keenialanna Tegla Loroupe - , keda ta polevat võimeline võitma. Kindlus, et ta suudab üle olla maailmanimedest, saabus eelmisel aastal koos võiduga Tokyo maratonil.

Naiste pikamaajooksus ei ole veel vaja karta aafriklannade massilist esiletõusu. Põhjuseks peab Salumäe Aafrika naistele omast varast abiellumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles