Meediaettevõtted kähmlevad omavahel, Sõnajalgade tee teleturule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PRIIT ENNET


HEIDIT KAIO

Ajakirjanduse tähelepanu TV 1 finantsküsimuste vastu on seotud Meediakorbi TV 1 vastase rünnakuga, väidavad telejaama omanikud vennad Sõnajalad.

«Ütleme, et mürasime natuke ja lõpetasime viigiga,» kommenteeris Oleg Sõnajalg väidetavat TV 1 ja Meediakorbi vahelist maadejagamist pärast Sõnajalgade ja Meediakorbi ühe omaniku Hans H. Luige ja ettevõtte direktori Gunnar Kobini vahelist kokkusaamist.

Meediakorbi ühe omaniku Hans H. Luige kinnitusel pole nende huvi igal juhul pankrotti hageda. «Nõuded on vastastikku peatatud ja loodame, et uuel kokkulepitud ajal raha näeme. Kui peaks selguma TV 1 teisi võlaküsimusi, kirjutab Eesti Ekspress neist ikka,» lisas Luik.

Vennad Sõnajalad leidsid, et Meediakorbi rünnak võis olla planeeritud nurjamaks kavandatavat võlakirjaemissiooni Tallinna Pangast ja suunatud TV 1 kui kasvava reklaamikanali vastu.

28. juulil peab TV 1 omanik aktsiaselts Eesti Sõltumatu Televisioon (ESTV) ostma välja Tallinna Pangale müüdud võlakirjad 16 miljoni krooni väärtuses, mille tasumise suhtes on TV 1 tegevdirektor Rait Killandi sõnul jõutud pangaga kokkuleppele.

Kahe miljoni kroonist makseviivitust Eesti Televisioonile põhjendas Killandi: «Kui Toomas Lepp järjekordselt spekuleeris ajakirjanduses, et riigitelevisioon peaks hakkama taas näitama reklaamklippe, siis tahtsime olla kindlad makse mõttekuses, sest tegemist on ju kvartaalse ettemaksega reklaami mittenäitamise eest riigitelevisioonis.» Eilseks oli võlg Eesti Televisioonile tasutud.

Meediakorbi osalusega võlgade sissenõudmisfirma Julianuse Inkasso juhi Kaupo Kuusiku sõnul selgub nädala lõpul, kui palju TV 1 suhtes nõudeid on. Esialgsetel andmetel kõiguvad need tema sõnul 10 000 ja paarisaja tuhande krooni vahel. «Jooksva perioodi arveldusvõlgasid on igas ettevõttes,» seletas Rait Killandi. «See ei tähenda, et ettevõte plaanibki võlgu jääda.»

TV 1 finantsprobleemide arutelu sai alguse Meediakorbi väljaannetest Eesti Ekspress, Õhtuleht ja Eesti Päevaleht.

Oleg ja Andres Sõnajalg õppisid Tartu Ülikoolis füüsikat. 1987. aastal astusid nad koos abikaasade Siiri ja Viiviga avalikkuse ette usuansambliga Sõnajalg ning alustasid Põltsamaal eraäri autoremondi alal.

Sõnajalad äkkrikastusid tänu sellele, et mängisid alates 1994. aastast börsil rahaga, mille said tundmatult Ameerika finantspartnerilt.

1996. aastal käivitati telejaam TV1, millesse investeeritud 50 miljonist kroonist on pool laenuraha.

Täisprogrammiga tuli TV1 eetrisse mullu veebruaris, aasta lõpuks laienes leviala Tallinna piirkonnast peaaegu üle-eestiliseks.

Eesti Televisioonilt löödi üle menuseriaal Kodus ja võõrsil ning reklaamijuht Rait Killandi.

Selle aasta alguses alustatud satelliitsaateid ei tohi juriidilistel põhjustel seni väljaspool Eesti territooriumi vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles