Haapsalu ilutulestikku turvab mitu teenistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

RAIMU HANSON


ENE PAJULA

Ilutulestikuvõistlusel Paralepa rannas lendab taevasse kaks ja pool tonni lõhkeainet, kuid peakorraldaja sõnul on oht pealtvaatajaile välistatud.

Ida-Euroopas esimest tulevärgivõistlust korraldava OÜ IPO Ilutulestikud müügijuht Kaido Padar ütles, et 25. juulil laseb kuus võistkonda Haapsalus Paralepa rannas õhku kokku 2,5 tonni lõhkeainet.

ETA teatel põhjustasid Tallinna vanalinnapäevade avaüritusel Raekoja platsil rahva hulgas paanika tulevärgimaterjali hõõguvad tükid, mis kukkusid platsile tagasi. Padari väitel on seesugune oht Haapsalu ilutulestikuvõistlustel «Fire Night 98» välistatud. Osalevad oma ala paremad.

Ilutulestiku koostamist jälgib kohapeal zhürii, mida juhib inglane Sam Samkin, tema juhtimisel valminud tulevärki oli näha Eurovisiooni lauluvõistluse finaalkontserdil.

Ohutuse tagamiseks on siiski kaasatud lisaks tuletõrjujatele, kiirabiautodele ja vetelpäästele ka tehnilise järelevalve inspektsioon ja politsei.

Haapsalu politseiprefekt Margus Sirts ütles, et võistlus tõotab olla turvaline, sest tulevärk lendab mere poole ja võistkondadele eraldatud maa-alad on piiratud.

Tulekust on teatanud Inglise, Taani, Rootsi ja Leedu meeskond ning kaks Läti meeskonda. Igaüks neist peab korraldama kaheksa minuti jooksul ilutulestiku, milles kasutatakse 400 kilo tulevärgimaterjali.

«Kujutage ette kõmakat, mida teeb kaksteist kahesajakilost püssirohuga täidetud tünni,» piltlikustas Padar ettevõtmise võimsust.

Korraldajate arvates võib tulevärgivõistlus kokku tuua 10 000 inimest.

Haapsalu linnavalitsuse nõuniku Heino Tamme sõnul näitavad suurürituste korraldamise varasemad kogemused, et iga kümne külastaja kohta tuleb üks auto. Nii ollakse Haapsalus valmis vastu võtma umbes tuhandet autot.

Kõige suurem parkla tuleb üle Haapsalu raudtee Kiltsi teelt Paralepa randa suunduva tee äärde, sinna on võimalik parkida umbes kilomeetri ulatuses. Ka teisele poole Kiltsi teed EK bensiinijaama lähedasele platsile on ette valmistatud suur parkla, kolmas on raudteejaama juures. Need parkimisplatsid on tasulised ja valvatavad.

Tasuta ja valveta parkimiskohti leidub Haapsalus mitmel pool. Pidustuste ajaks on Haapsalu politsei mobiliseerinud kõik oma jõud ja korravalvuritele tuleb appi ka Saaremaa politseijõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles