Saksa prokuratuur: me ei pea Laari teost natsipropagandaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laari raamatu «Eesti Leegion sõnas ja pildis» esikaas..
Mart Laari raamatu «Eesti Leegion sõnas ja pildis» esikaas.. Foto: Kirjastus Grenader.

Saksamaa Sachseni liidumaa prokuratuuri kinnitusel ei pea nad Mart Laari raamatut Eesti Leegionist natsipropagandaks ning politsei konfiskeeris tema raamatud selle sisu kontrollimiseks.

Sachseni liidumaa prokuratuuri pressiesindaja Heike Teitge ütles BNS-ile, et politsei konfiskeeris 19. juulil kaheksa kilesse pakitud raamatut «Eesti Leegion sõnas ja pildis» koos kahtlusaluste sõidukis olnud ilmselge natsipropagandaga.

«Kuna raamatute sisu ei olnud selge, võttis politsei need koos teiste esemetega hoiule. Raamatute sisu kontrollitakse käimasoleva menetlusega,» lausus Teitge.


Täna riigikogu väliskomisjoni Gruusia teemalisele erakorralisele koosolekule kiirustanud Mart Laar Postimees.ee'le vahejuhtumit pikemalt kommenteerida ei soostunud.

Dresdeni politsei teate järgi on sealne prokuratuur alustanud raamatu suhtes kriminaaluurimist. Politsei kahtlustab, et raamatu eesmärk võib olla natsipropaganda levitamine.

Teitge sõnul pidas politsei kolm Eesti kodanikku Poola-Saksa piiril kinni 18. juulil ja konfiskeeris neilt kaheksa raamatueksemplari, samuti CD-plaate Eesti Relva-SS-i lauludega.

«Samuti oli neil kaasas haakristiga käesidemeid ning teisi Saksamaal karistatava sisuga raamatuid,» ütles Teitge.

Politsei konfiskeeris Teitge sõnul kahtlustatavatelt natsipropagandana käsitletavad raamatud ja esemed ning lasi nad pärast isikute kindlakstegemist kautsjoni vastu vabadusse.

Teinoneni sõnul oli ta juulis rendikaubikuga teel Eestist Hispaaniasse.

«Saksamaa piiri ületasime 19. juulil kell 14.56 Saksamaa aja järgi. Kohe pärast piiri ületamist ilmus meie auto ette politsei väikebuss, mille taga jooksis tekst «Bitte folgen» (Palun järgneda). Meie kõrval ja taga sõitsid samuti politsei väikebussid. Õhus tiirutas ka helikopter. Meid konvoeeriti kohalikku politseijaoskonda, mis meenutas pigem kasarmuala,» märkis Teinonen BNSile.

Teinoneni sõnul võttis politsei autost kõik asjad maha ja konfiskeeris järgmised tooted - Auschwitzi muuseumist ostetud plakat, läti labakindad, millel oli lätipärane haakristiornament, kaks soome sõjaveteranide toetuseks möödunud aastal müüdud Soome õhujõudude tunnuse haakristiga sõrmust ning kaheksa Mart Laari raamatut «Eesti Leegion sõnas ja pildis». Samuti konfiskeeris politsei Teinoneni väitel talt 1000 eurot.

Teinoneni väitel kostis politseinike saksakeelsest vestlusest aeg-ajalt sõna «kaitsepolitsei».

Teinoneni sõnul on ta koostamas kaebust Saksa politseile oma asjade ja raha tagasi saamiseks. Teinonen on oma natsilembuse pärast olnud ligi kaks aastat kaitsepolitsei huviorbiidis ning mehe tegevuse suhtes on algatatud kriminaalmenetlus.

Politsei kahtlustab, et Laari raamatu levitamine Saksamaal läheb vastuollu Saksa kriminaalkoodeksi paragrahvidega 86, mis keelab igasuguse propaganda, mille eesmärgiks on endise natsiorganisatsiooni eesmärkide edendamine, ja 86a, mis keelab põhiseadusevastaste organisatsioonide sümboolika levitamise.

Politsei teatas, et nad konfiskeerisid raamatu, et uurida selles 480-leheküljelises teoses leiduvat foto- ja pildimaterjali.

Maksimaalne karistus paragrahvide 86 ja 86a rikkumise suhtes on kolmeaastane vangistus. Küll ei ähvarda karistus raamatu autorit, vaid selle levitajaid Saksamaal.

Loe lisaks!

Soomlast kahtlustatakse natsliku rünnakrühma loomise katses

Eriteenetega soomlane tähistas juutide tapmiskonverentsi

«Eesti leegion sõnas ja pildis» tiraaž müüdi nädalaga läbi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles