Igale võistlejale medal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

RAIMO PEIKER

Nägemispuudega sportlaste MMil Madridis võisteldi kergejõustikus, ujumises, väravpallis ja judos. Osalejaid oli 761 (73 riigist).

Eesti kolmeliikmeline võistkond tegi kaasa kergejõustikus ja ujumises ning keegi medalist ilma ei jäänud. Kõik võistlejad ja saatjad on seotud Tartu Emajõe kooliga.

Helena Silm sai kuldmedali kõrgushüppes (155 cm) ja viievõistluses, Marge Kõrkjas oli teine 50 m vabaujumises ning kolmas sama ujumisviisi poole pikemal võistlusmaal. Sünnist saadik pime Annika Raide ujus end kolmandaks 200 m seliliujumises. Raide võistles viiel pikal distantsil ja pääses alati finaali.

Ujumistreener Rein Põldme rääkis, et kuna Tartus suvel ujumisvõimalused puudusid, oldi üle kuu aja Märjamaal treeningulaagris. «Seal oli päikesesoojendusega bassein tegelikult suletud ja vesi jahedate ilmade tõttu külm (22 kraadi), kuid meile tuldi ikkagi vastu ja saime harjutada. Muud tingimused olid väga head,» seletas Põldme.

Kõrkjas on 1996. aasta Atlanta paraolümpia kahekordne võitja ja ka tänavu mindi seda tulemust kordama. Ent ootamatult ilmus välja üks hiinlanna, kes varem võistles B3 grupis, aga arstlik komisjon viis ta üle B2, samasse nägemisklassi Kõrkjasega.

«Marge võitis Atlantas 100 m vabaujumise 1.07,43ga, Hiina ujuja oli aga sellise tasemega, et sai ajaks 1.00,01. Selle hiinlanna vastu meil enam relva pole,» kinnitas Põldme. Treeneri sõnul tuli tema kasvandikule raskelt ka teine ja kolmas koht, kuid kuni Sydney OMini kavatseb ta siiski startida. Järgmisel aastal on ujumise EM-võistlused Portugalis.

Konkurents on ka nägemispuudega sportlaste vahel nii tihedaks muutunud, et meeste 100 m vabaujumise finaalis lahutas esimest ja viiendat 0,17 sekundit. Kõik nad ujusid alla minuti. Enamikel ujumisdistantsidel võistles naisi 15-16, mehi üle paarikümne.

Helena Silm oli Tiina Toropi juhendamisel võistluseks hästi valmistunud, kuid 43-kraadine kuumus segas eriti viievõistluse viimasel distantsil 800 m jooksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles