Ehlvest Las Vegasesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MERIKE RÕTOVA

FIDE MM-võistluste Balti tsooniturniir Tallinnas lõppes Jaan Ehlvesti võiduga.

Eilses viimases voorus viis Jaan Ehlvest oma partii Aloyzas Kveinysega vankri lõppmängu ja realiseeris positsioonilise paremuse suurmeisterlikult. Eestlasega koos liidrikohta jaganud Daniel Fridman tegi kümne käiguga viigi Darius Zagorskisega. Kiiresti lõppesid viigiga ka partiid Krivonossov - Rõtshagov ja Veingold - Sakalauskas. Rozentalis võitis Berzinshi ja tõusis Fridmaniga ühe pulga peale, teist-kolmandat kohta jagama.

Seeman jäi neljandaks

Tarvo Seeman sai Valeri Zhuravljovi vastu valgetega suure positsioonilise paremuse, kuid edasise mängu käigus pingutas kusagil üle ja pidi lõpuks koguni kaotusega leppima. Las Vegasesse sadakonna finalisti hulka pääsesid seega Ehlvest, Rozentalis ja Fridman. Lembit Oll loodab MMile jõuda ilma maletamata, tänu oma reitingule, mis on Ehlvesti omast 30 punkti kõrgem.

Lõplik tabeliseis: 1. Jaan Ehlvest (Eesti) 8,5; 2.- 3. Eduardas Rozentalis (Leedu) ja Daniel Fridman (Läti) 8; 4. Tarvo Seeman (Eesti) 7; 5.-9. Mihhail Rõtshagov, Aleksander Veingold (mõl. Eesti), Sharunas Shulskis (Leedu), Maris Krakops (Läti) ja Valeri Zhuravljov (Läti) 6,5; 10.-11. Aloyzas Kveinys, Darius Zagorskis (mõl. Leedu) 6; 12. Vaidas Sakalauskas (Leedu) 5,5; 13. Oleg Krivonossov (Läti) 5; 14. Rolands Berzinsh (Läti) 4,5 punkti.

Lühiusutlus võitjaga

Palju õnne, Jaan Ehlvest! Te alustasite turniiri küllaltki tagasihoidlikult.

Minu reiting oli turniiril kõige kõrgem, seega on ka minu kohta kättesaadav andmebaas kõige suurem. See andis end turniiri esimesel poolel tunda. Kogesin vastaste avangulist ettevalmistust.

Kolm aastat tagasi jagasite Balti tsooniturniiril Lembit Olli järel koos Sharunas Shulskisega teist ja kolmandat kohta.

Kui võrrelda neid turniire, siis seekord oli raskem. Tase on tõusnud kogu Balti regioonis.

Kas aasta lõpus Las Vegases ootavad MM-matshid, kus kahe partii järel võib välja langeda, ei tundu loteriina?

Risk muidugi on, aga mulle isegi meeldib. Kui tavalise turniiri algus ebaõnnestub, peab ikka edasi mängima. Playoff-matshide puhul võib aga pärast kaotust kohvri pakkida ja koju sõita.

(Ehlvest naerab mõnusalt, kohvripakkimise meeleoludest paistab ta kaugel olevat.)

Enne maailmameistrivõistluste finaali Las Vegases on veel maleolümpia Elistas. Kas Tarvo Seemani mäng sellel turniiril Tallinnas oli lootustäratav?

Oli küll, aga olümpial tuleb täie pingega mängida neliteist partiid - see on väga palju. Eesti meeskonnas oleme siiski Lembit Olliga klass omaette. Teistelt loodame, et nad suudaksid üllatada. Senistel olümpiatel, kus Eesti on oma meeskonnaga mänginud, seda veel juhtunud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles