Levicom sai Leedus mobiilsidelitsentsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NILS NIITRA

Telekommunikatsioonikontsern Levicom sai eile mobiilside ehitamise ning opereerimise litsentsi Leedus ja peab seal käivitama järgmisel aastal DCS 1800 mobiilsidevõrgu.

1994. aastal Leedus mobiiltelefonide müümisega alustanud Levicomi tütarfirma Levi & Kuto Leedu maksis litsentsi eest 3,2 miljonit krooni. Litsentsi tingimused näevad ette GSM tehnoloogial rajaneva DCS 1800 võrgu käivitamise järgmise aasta jooksul.

Leedu transpordiministeerium kuulutas mobiilsidevõrkude opereerimise litsentside konkursi võitjateks kõik kolm osalenut - lisaks Levi & Kutole ka Leedu mobiilsideoperaatorid Omnitel ja Bite GSM. Viimased kaks on praegu Leedu mobiilsideturul peakonkurendid.

DCS 1800 on mobiilsideturu tulevikusagedus, mis tuleb kasutusele kõikjal Euroopas ja määrab seega Leedu kujunemisjärgus sideturul edaspidi ka operaatorite turuosad.

Leedus on 3,5 miljonit elanikku, samas on mobiilikasutajate osa kaks korda väiksem kui Eestis.

Q GSMi tuumikomaniku Levicomi nõukogu esimehe Tõnis Paltsi hinnangul on Leedu turul kolmele operaatorile ruumi küllaga. «Eesti kogemus näitab, et kolmanda operaatori tulek elavdas kogu mobiilside turgu,» ütles Palts. «Selle kaudu võitsid isegi varem turul olnud operaatorid EMT ja Radiolinja, sest turg laienes tänu agressiivsele reklaamipoliitikale,» lisas Palts.

Levicomi ühe omaniku Toomas Peegi kinnitusel kasutab Levicom Q GSMi kogemust ka mobiilivõrgu ehitamisel ja opereerimisel Leedus.

Levicomile kuulub Leedus neli telekommunikatsiooni operaatorfirmat, mis tegutsevad kaubamärgi C gates all. Kokku on Levicom investeerinud Leedus multimeediavõrkude väljaehitamisse üle 50 miljoni krooni.

Levicomi mullune kahjum oli 170 miljoni kroonise käibe juures 50 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles