Miitingule värbamisest rääkinud reisisaatja lahkub töölt

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisisaatja trammis.
Reisisaatja trammis. Foto: Toomas Huik

Läinud nädalal Postimehele 1. mai valitsusvastasele miitingule värbamisest rääkinud trammi reisisaatjale Arvile* tuletati viisakalt meelde tema kunagist soovi ise ametist lahkuda ja paluti kohe lahkumisavaldus kirjutada. Seda mees ka tegi.


Mis juhtus läinud nädala reedel, päev pärast seda, kui Postimees kirjutas reisisaatjate allkirjade kogumisest, miitingule värbamisest ja selle eest kahe vaba päeva pakkumisest?
Trammiliikluse osakonna juhataja Vahur Kaldas tuli minu juurde ja ütles, et nende andmetel olen mina loo ajakirjandusele lekitanud.

Kuidas ta seda teada võis?

Seda ma ei tea. Võidi lihtsalt kontrollida kõiki, kes paberile allkirja olid andnud.

Mida te vastasite?

Tunnistasin, et mina rääkisin, kuna mul ei ole midagi varjata. Igaüks, kes väidab vastupidist, et sellist allkirjade kogumist ei toimunud, valetab.

Mis edasi sai?

Kaldas ütles, et nende ametis on ajakirjandusega õigus rääkida vaid pressiesindajal. Minu meelest kehtib aga Eestis kui demokraatlikus riigis õigus sõna- ja mõttevabadusele.

Millest te veel Kaldasega rääkisite?

Ta tuletas mulle meelde, et mõni aeg tagasi avaldasin ise soovi ametist lahkuda. Kinnitasin siis reedel talle, et see soov on mul endiselt. Seepeale küsis ta, et kas võiksin kohe sealsamas lahkumisavalduse kirjutada. Seda ka tegin ja märkisin oma viimaseks töökuupäevaks 7. mai.

Miks te ei soovi seda kõike avalikult, oma nime ja näo all rääkida?

Mul ei ole odavat kuulsust tarvis. Rääkisin lihtsalt ausalt ära loo, mis minuga juhtus ning lootsin, et see alatus lõpeb.

Olete nüüd tulemusega rahul?

Selles mõttes küll, et enam ei ole juttu kahest vabast päevast, mis miitingule minekuga oleks kaasnenud, vaid räägitakse, et miitingule minek on iga inimese vaba tahe.

Teile ju kahte vaba päeva koos palga säilimisega läinud kolmapäeval, täpselt nädal aega tagasi pärast vahetuse lõppu pakuti?


Jah, andsin paberile allkirja ja lubasin miitingul osaleda. Nüüd öeldi, et mingeid vabu päevi ei tule. Aga kordan – kõik, kes väidavad, et niisugust allkirjade kogumist ei olnud, valetavad.

* Läinud neljapäevases artiklis nimetas Postimees reisisaatjat teda kaitsta soovides lihtsalt Arviks. Ka täna, mil ta on vestluse Postimehega ülemusele üles tunnistanud, ei soovi ta täisnimega lehes esineda, kuna ei taha interneti otsingumootoris igaveseks ajaks reisisaatjana ülesleitavaks jääda. Tema nimi on toimetusele teada.

--------------------------------------------------------------

Osale miitingul ja võida kaks vaba päeva. Palgaga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles