Kurikamõrva pealtnägija takerdus keelebarjääri

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotorobot Snelli pargi kurikamõrvarist.
Fotorobot Snelli pargi kurikamõrvarist. Foto: Politsei

Viis kuud tagasi kurikuulsaks saanud kurikamõrvari võinuks tabada juba kuriteopäeval, kui veretööd pealt näinud välismaalane poleks inglise keeles abi otsides põrganud Tallinnas ootamatult keelebarjäärile.


Postimehele tagantjärele teatavaks saanud seik kurikamõrva tunnistajaga on iseenesest lihtne. Eestis töötav välisriigi kodanik nägi 25. novembri varahommikul tööle suundudes oma silmaga hullunud kurikamõrvarit, kui too ründas Snelli tiigi lähedal ilmaennustaja Krista Odakivi, ja soovis sellest kohe politseisse teada anda.



Selleks jooksis ta lähima müügikioskini ja palus selle müüjal inglise keeles politseisse helistada. Et müüja ei taibanud sõnagi inglise keelt, ei saanud nad teineteisest aru ja hädaabikõne politseisse jäi seetõttu tegemata.



Politseisse helistamiseks pidi Eestis elav välismaalane jõudma oma töökohta, kuid selleks ajaks oli juba hilja. Kurikamõrvar oli jõudnud politseipatrulli käest napilt pääseda. Politsei oli hädaabikõne saanud hommikul kooli suundunud lapselt, kes Toompea treppidelt appihüüdeid kuulis.



Et samal hetkel viibis tööasjus läheduses vaba politseipatrull, kulus politseil hädakõne saamise hetkest sündmuskohale jõudmiseni mõnikümmend sekundit. Ent kurikamõrvar oli selleks ajaks sündmuskohalt kadunud.



Seetõttu on vägagi tõenäoline, et juhul kui kurikamõrva tunnistajast välismaalane sattunuks keeleoskamatu kioskimüüja asemel abi paluma mõnelt inglise keelt mõistvalt juuresolijalt, jõudnuks patrull kuriteokohale veidi varem ja intsident lõppenuks tapja sündmuspaigal kinnipidamisega.



Eeluurimise seisukohalt selge ebaõnne maiguga juhtum sai politsei jaoks selgeks umbes nädal pärast skandaalset veretööd, kui uurijad välismaalasest tunnistajalt seletused võtsid. Paraku ei viinud need jõhkra tapja tabamisel uurijaid oluliselt edasi.



Põhja prefektuuri kommunikatsioonijuhi Harrys Puusepa sõnul on uurijad vestelnud praeguseks ilmselt kõigi inimestega, kellel teadaolevalt võib juhtunu kohta vähegi infot olla. «Paraku pole see loodetud edu toonud,» ütles ta.



Kurikamehe skandaalsed kaks kallaletungi toimusid 25. novembri hommikul enne kella kaheksat Snelli tiigi juures ja Toompeale suunduvate treppide alguses. Snelli tiigi juures langes valget nokkmütsi kandnud mehe ohvriks sünoptik Odakivi, kes saadud peatrauma tõttu suri.



Sellele järgnes kallaletung mõnisada meetrit eemal, kui kurikamees ründas Toompeale tööle rutanud riigiametnikust naisterahvast, kes jäi ellu seetõttu, et kuriteo lõpuleviimist takistasid naise appihüüded, mis äratasid möödujate tähelepanu.



Kurikamees põgenes oma külmrelva naabrusesse maha jättes. Politsei õnnestus kurikalt hankida küll mõrvari arvatav DNA, kuid üheski politsei andmebaasis seda ei leidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles