Naissaare sadama süvendamist takistab kalade kudemine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks võõrandatav kinnistu asub Naissaarel.
Üks võõrandatav kinnistu asub Naissaarel. Foto: Toomas Huik

Viimsi vallavalitsus on välja valinud firma, kes on nõus süvendama Naissaare sadama sissesõidutee, kuid enne juulit ei saa seda tööd kalade kudemisaja tõttu teha.


Viimsi vallavalitsuse saarte spetsialist Igor Ligema ütles, et riigihanke korras on välja valitud parima pakkumise teinud süvendusfirma, kuid mai algul peab selle otsuse kinnitama vallavalitsus. Enne seda ei soostunud ta hanke võitnud firmat nimetada.

«Praegu seisnebki põhiküsimus selles, millal saab süvendamisega pihta hakata,» mainis Ligema. «Märtsist kuni juulini on kalade kudemise aeg ning siis ei ole seal süvendustööde tegemine lubatud.»

Ta lisas, et on selles küsimuses pöördunud ka keskkonnaministeeriumi poole, saamaks süvendustöödeks eriloa. Ministeeriumist tuli aga vastus, et vallavalitsus peab leidma mõne tunnustatud kalanduseksperdi, kes lisaks valla taotlusele hinnangu kalade kudemise kohta Naissaare sadama piirkonnas. Pärast seda saaks ministeerium kaaluda eriloa väljastamist. Praegu Ligema tegelebki niisuguse eksperdi otsimisega.

Ligema märkis, et Naissaare sadama sissesõidutee süvendustöid rahastab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) ning see läheb maksma natuke rohkem kui pool miljonit krooni. Raha sai vald kätte eelmise suve lõpus.

«Kui möödunud talv oleks olnud tavapärane, oleksime süvendustöödega saanud alustada juba veebruari lõpus,» selgitas Ligema. «Aga tänavu läks jää alles märtsis, mistõttu ei saanud varem pihta hakata. Süvendamine iseenesest kestab umbes nädala või kaks.»

Viimsi vallavalitsuse inimesed olid eile oma töölaevaga Naissaarel käinud, et teha ettevalmistusi koristustalguteks. Ligema sõnul on nende laeva süvis 1,8 meetrit ning neil ei tekkinud raskusi sadamasse sissesõitmisel.

Möödunud aastal oli vee sügavus Naissaare sadamasse sissesõidul Ligema väitel veel 2,6 - 2,7 meetrit, kuid hoovused kannavad sinna pidevalt liiva, mistõttu tuleb süvendamine igal juhul ette võtta. Jahikaptenite andmetel oli mullu siiski sissesõidu sügavus umbes meetri võtta väiksem.

Plaani järgi peaks sissesõidutee pärast süvendamist olema umbes 3,5 meetrit sügav.

Praegu pääsevad Naissaarele väiksemad alused, mille süvis ei ole üle 1,7 meetri. Suuremate jahtide ja laevade puhul on sadamasse sisenemine Ligema sõnul juba kapteni või aluse omaniku enda otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles