Putin: vene vabatahtlikud kipuvad Lõuna-Osseetiasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahuvalvaja Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril..
Vene rahuvalvaja Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril.. Foto: AFP / Scanpix.

Venemaa peaminister Vladimir Putin hoiatas täna, et riigis on palju inimesi, kes sooviksid vabatahtlikult minna võitlema Gruusia vägede vastu Lõuna-Osseetias.

Pekingisse olümpiamängude avamisele sõitnud Putin rõhutas vestluses USA presidendi George W. Bushiga, et vabatahtlikke on palju ning neid on raske tagasi hoida, vahendas AFP peaministri pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnu.

Vene valitsusjuht mõistis juba hommikul hukka Gruusia vägede pealetungi, mida ta nimetas «agressiivseks tegevuseks» Lõuna-Osseetias ning kinnitas, et sellele ollakse sunnitud vastama karistusmeetmetega.

 

Lõuna-Osseetias öösel alanud pealetungi ühe põhjusena rõhutati asjaolu, et lisaks grusiinidega asustatud külade tulistamisele on viimastel päevadel konfliktitsooni saabunud hulgaliselt «palgasõdureid» suurest naaberriigist. Tunnustamata vabariigi piiril on meedia andmetel nähtud Venemaa piirilt tulnud väeüksusi ning rasketehnikat.

Thbilisi teatel tungisid täna riigi õhuruumi ka mitu Vene ründelennukit, mis pommitasid Gruusia külasid. Üks lennukitest olevat suudetud ka alla tulistada. Moskvast seda kõike eitatakse.Gruusia väed on võimude teatel praeguseks oma kontrolli alla saanud suurema osa konfliktitsoonist ning kuulutasid äsja kolmeks tunniks välja relvarahu.

 

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas äsja, et Venemaa ei saa lubada oma kaasmaalaste surmi jätta karistamata. «Süüdlased saavad karistuse, mida nad väärivad,» lubas ta televisioonis esinedes.

Medvedevi sõnul hukkuvad Lõuna-Osseetias praegu tsiviilelanikud – naised, lapsed, vanad mehed – ning suurem osa neist on Venemaa kodanikud. Ta nimetas rünnakut Tshinvalile «kõige raskemaks rahvusvahelise õiguse rikkumiseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles