Eesti ähvardab Balti elektribörsilt lahkuda

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Latvenergo pakub oma tütarfirma kaudu Eesti turule soodsamat elektrit kui Eesti Energia, kes müüb kogu oma toodangu börsile.
Latvenergo pakub oma tütarfirma kaudu Eesti turule soodsamat elektrit kui Eesti Energia, kes müüb kogu oma toodangu börsile. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia ähvardab Läti ja Leedu elektriturult lahkuda, kui lõunanaabrid ei hakka täitma börsil kauplemise reegleid. Ka Eleringi juht Taavi Veskimägi märkis, et kui börs tööle ei hakka, siis Eesti loobub ühisest turust lõunanaabritega. Samuti leiavad Eestis tegutsevad elektrimüüjad, et Latv­energo kasutab siingi ebaausaid võtteid.

Skeem ise on küllalt keeruline. Läti ja Balti riikide suurim elektrikaupleja Latvenergo ei tee Läti elektribörsile pakkumisi, müües suurema osa toodetud elektrist otse tarbijatele. Firmat toetavad seejuures Läti poliitikud, kes on kodutarbijate börsile saatmist korduvalt edasi lükanud. Samal ajal tarnib Latvenergo elektrit otselepingutega Eestisse. Ettevõttel on siin tütarfirma, mis kasvatab soodsa hinnaga energiavoo toel väga jõudsalt turuosa.

Kuigi Lätis tootmisvõimsusi napib, veavad nad voolu välja, varustades nii oma tütarfirmat hea hinnaga elektriga. Elektrit Lätist Eestisse tarnides sulgevad nad ka osa ülekandeliinidest, millega elekter võiks liikuda Eestist Lätti. Elektri liikumine sealt siia on aga ebaloogiline, sest tootmise ülejääk on just siin ja puudujääk hoopis sealpool Läti piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles