Kurjast hundist torisevaks šamaaniks

, kunstikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Joonas
Andrus Joonas Foto: Alar Raudoja

Näituse pealkirjas olev salapärane tähekombinatsioon tähendab kunstniku väitel udmurdi keeles šamaaniks pühitsemist. Seda protsessi illustreerib video, kus Joonas koos meiegi ugri-ringkondades hästi tuntud šamaani Juri Kutšõraniga trumme taob. On see muinasjutt, kunst, diagnoos või nali, jääb ülejäänud näituse põhjal vaataja otsustada.

Andrus Joonas on alati olnud Pärnu kaasaegse kunsti paha poiss. Aeg lendab, ja praeguseks on temast sirgunud torisev vanamehenäss. Eks paljude noorte radikaalidega juhtub ükskord niimoodi. Mis pole ka ime, sest kunstielus juba jagub, mille üle toriseda.

Kahjuks või õnneks pahaaimamatu näitusekülastaja otseselt radikaalset võitlust siin ei näe ja torinat ei kuule, sest maalid on pigem pühalikud ja pidulikud. Rahulolematus on sel näitusel peidetud jutustusse, kuhu on vaikimisi põimitud kunstniku arengulugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles