EKA maja saaga - vana vabrik Lamborghiniga

Ike Volkov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauaniit, Eugen Habermanni 1926. aasta projekti järgi 1932. aastal valminud eesrindlik tööstushoone.
Rauaniit, Eugen Habermanni 1926. aasta projekti järgi 1932. aastal valminud eesrindlik tööstushoone. Foto: Pm

Eestis Kunstiakadeemia (EKA) on oma uue kodu otsingul käinud läbi pika tee ja jõudnud otsaga Kalamajja. Vana vabrikuhoonega seotud ootustest ja kartustest kirjutab kooli vilistlane, arhitekt Ike Volkov.

Peeter Tarvas oli kikilipsu ja vuntsidega härrasmees, prorektor, legendaarne arhitekt ja õpetaja, kes 1960. aastatel ERKI (kunstiinstituudi) uue korpuse ehitas ja vana rekonstrueeris. Meie kursus oli seal 1969. aastal esimene. Võimlat veel polnud, peod peeti vanas saalis, kus tantsimine lõpuks keelati – põrand vajus läbi.

Hoovis oli puumaja ja osa tunde peeti veel Laidoneri villas Õllepruuli tänavas. Tasapisi siginesid seintele maalingud, pidude jäljed, kitsas trepikojas tuli käia, külg ees, lõpuks avastasime ka lifti. Maja oli väike, aga oma. Öösiti käis professor Kuusik enne hindamisi teinekord vaatamas, kuidas meil läheb; ta elas lähedal ja elas kaasa. Energia kohvik oli ERKI filiaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles