Paet kutsus Hiina RV kolleegi Eestisse Konfutsiuse instituuti avama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi välisminister Yang Jiechi.
Hiina Rahvavabariigi välisminister Yang Jiechi. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet kutsus kohtumisel Shanghais Hiina Rahvavabriigi välisministri Yang Jiechi Eestisse avama Konfutsiuse instituuti.

Välisminister Paet ja Hiina välisminister Jiechi arutasid ka võimalusi Eesti ja Hiina majandus-, kultuuri- ning teadussuhete tihendamiseks, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Eesti ja Hiina majandussuhete arengul on välisminister Urmas Paeti sõnul senikasutamata võimalusi.

«Seetõttu avas Eesti ka konsulaadi Shanghais ning osaleb EXPO maailmanäitusel oma paviljoniga. Eesti asub Põhja-Euroopa arenenumas ja innovaatilisemas regioonis ning on geograafiliselt parim paik Hiina ettevõtjatele jaotuskeskuse loomisel nende kaupade teel Euroopasse,» lausus Paet.

«Eesti on huvitatud transiidisuhete arendamisest teiste riikidega ning Hiinale võiks Eesti olla väravaks nii Euroopa Liitu kui ka teistesse regioonis asuvatesse maadesse, näiteks Ukrainasse, Valgevenesse või Venemaale,» lisas ta.

Paet pidas oluliseks Eesti-Hiina majandusühiskomisjoni töö jätkumist sel aastal. Merenduses võiks kahepoolne koostöö Paeti sõnul edasi liikuda otseliini loomisega
Hiina tööstusliku idakalda ja Eesti vahel.

«Tallinnal on potentsiaali kujuneda üheks peamiseks Läänemere transiidikeskuseks konteinerveoste osas,» ütles Paet. Suhete arengule aitab kaasa ka Eesti saatkonnahoone ehitamine Pekingisse.

Eesti ja Hiina kultuuri- ja teaduskoostöö areneb välisminister Urmas Paeti sõnul samuti jõudsalt. «Sügisel alustab esimest korda tööd eesti keele lektor Pekingi
Välisõpingute Ülikoolis Hiinas. Tänu Hiina stipendiumidele on paljud Eesti magistrandid ja doktorandid saanud võimaluse end täiendada,» lausus Eesti välisminister.

«Samuti pakuvad õppimisvõimalused Eesti ülikoolides huvi paljudele Hiina noortele - ligi 100 noort Hiinast on omandamas kõrgharidust Eestis,» sõnas Paet, avaldades lootust, et huviliste hulk kasvab veelgi.

«Haridus- ja teaduskoostöö tihendamisele aitaks veelgi kaasa kõrgharidusdiplomite ja kvalifikatsioonide vastastikuse tunnustamise lepingu allkirjastamine,» lisas Eesti välisminister. Selle aasta kevadel sõlmisid Tallinna Ülikool ja Guangxi Ülikool koostööleppe Konfutsiuse instituudi rajamiseks Eestisse.

Paeti sõnul on oluline arendada ka Euroopa Liidu ja Hiina suhteid. «Eesti toetab näiteks tollibarjääride alandamist kolmandatele riikidele,» lisas ta. Urmas Paet ja
Yang Jiechi vahetasid veel mõtteid olukorra üle Põhja-Koreas.

Paet ja Jiechi olid ühel meelel, et Eesti-Hiina koostööd saab süvendada ka rahvusvahelistes organisatsioonides näiteks teineteise kandidatuuride toetamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles