Maavanem: ajaloolised jaamahooned on lubamatus seisus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaal on paljud raudteejaamad trööstitus olukorras. Pildil on Tondi jaamahoone.
Harjumaal on paljud raudteejaamad trööstitus olukorras. Pildil on Tondi jaamahoone. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maavanem Ülle Rajasalu pole rahul mitmete maakonna piires asuvate raudteejaamade seisukorraga.

Räämas raudteejaamad on Rajasalu sõnul taagaks omavalitsusele ning elanikele, kuigi need peaksid olema kohaliku kogukonna visiitkaardiks.

«Olen maakonnavisiitide käigus muuhulgas külastanud ka raudteejaamu Sauel ja Kiisal ning leian, et taolises trööstitus olukorras hoonetega ei tohiks kumbki omavalitsus leppida,» lausus Rajasalu. «Leian, et endised raudteejaamahooned, mis on nii arhitektuurselt väärtuslikud kui ka miljööväärtuslikud, on lubamatus seisus ning vajavad tõsiseid renoveerimistöid.»

Rajasalu sõnul on raudtee näol tegemist piirkonna tuiksoonega ning paljud Eesti tuntud linnad ja alevikud on kerkinud just raudteejaamade ümber. «Ajalooline väärtus, mida
jaamahoone kohalikule kogukonnale annab, on hindamatu,» märkis maavanem.

Rajasalu väitel on kohalikud omavalitsused huvitatud jaamahoonete korrastamisest ja on valmis sellesse ka panustama, kuid tihti on takistuseks omandiküsimused.

Maavanema leiab, et kui raudteeoperaatoril pole enam vajadust jaamahoone järele, siis tasuks omanikul koostöös omavalitsusega kaaluda erinevaid võimalusi hoonete korrastamiseks ning mõnel juhul oleks lahenduseks jaamahoone ja selle all asuva maa andmine munitsipaalomandisse või pikaajalise rendisuhte sisseseadmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles