Vakra turuhoone põlengust: loodame, et polnud süütamine

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra põleva turuhoone taustal.
Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra põleva turuhoone taustal. Foto: Raigo Pajula

Eile hilisõhtul Nõmmele ajaloolise turuhoone põlengut uudistama saabunud inimesed kahtlustasid isekeskis, et hoonele võis saatuslikuks saada süütamine, Nõmme linnaosavanem manitses, et tegemist on siiski pelgalt spekulatsioonidega ning põhjused selgitab uurimine.


Öösel esimeste päästjatega samal ajal sündmuskohale jõudnud linnaosavanem Rainer Vakra rääkis Vikerraadio hommikuprogrammis, et tulekahju oli vaatama kogunenud suur hulk inimesi, kuna tulelõõm paistis üle poole Tallinna.

Vakra kinnitusel elasid inimesed õnnetusele kaasa ja soovisid jõudu-jaksu, ent palju oli tema sõnul ka neid, kes käisid ja viitasid, et tegemist oli süütamisega.

«Esimestel minutitel ühed härrasmehed karjusid, et «süütamine ja provokatsioon, võtke süütajad kinni»,» jutustas Vakra.

Ta tõdes, et loomulikult tekitavad sellised sündmused palju emotsioone, kuid täna on veel vara põlengu põhjusest rääkida. Vakra avaldas lootust, et põhjus uuritakse välja. «Loodame, et polnud pahatahtlik süütamine. See tunduks väga kurb lahendus,» lisas ta.

Häirekeskus sai teate põlengust eile õhtul kell 23.36, teade laekus eraisikult.

Tulekahju kulgu pea algusest lõpuni pealtnäinud Vakra märkis, et alguses olid leegid väljas vaid teise korruse ühest aknast, tegemist näis olevat väikse lokaalse tulekahjuga ning tundus, et maja on võimalik päästa. Ent olukord muutus sekunditega.

«Alguses tundus kustutatav tuli, et võta ämber ja viska vett peal ja saaks asja korda, aga sekunditega see kasvas ja kasvas. 5-10 minuti pärast oli näha, et majast siiski midagi päästa pole,» kirjeldas Vakra nähtut.

Vakra ei teinud päästjate tööle otseselt etteheiteid, kuid märkis, et kohapeal olles, mil emotsioonid olid laes, tundus esialgu, et päästeamet saanuks kiiremini tegutseda.

Linnaosavanema kinnitusel olid seitsme kuu eest renoveeritud turuhoones kõik tänapäevased häiresüsteemid olemas ning ka elektrisüsteemid ja muu taoline pidanuks korras olema. Kõrgendatud valmisolekut päästeametil selle maja suhtes polnud.

«Tuleb üle vaadata, millest selline tagasilöök, et tulekahjuteade ei tulnud läbi andurite, vaid jõudis päästeametini läbi telefonikõne,» sõnas Vakra.

Linnaosavalitsus ja turg olid turuhoone kindlustanud Ergos, kindlustussummaks 5 miljonit krooni. Mis aga puudutab hoones asunud müügikohti ja lette, siis nende kindlustamine oli iga müügikoha pidaja enda otsustada jäetud ning osa neist võis kindlustatud olla, kuid osa mitte. Vakra rääkis veel, et näiteks mõnel lihamüüjal jäi turuhoonesse kogu selle nädala kassaraha.

Linnaosavanema sõnul annab teadmine, et hoone oli kindlustatud, sisemise julguse, et maja pannakse taas püsti. Millal taastamistööd algavad, pole veel teada.
Häirekeskus sai teate Nõmme turuplatsil põlevast kahekorruselisest puidust turuhoonest eile kell 23.36.

Tulekahju sõitsid kustutama kuus päästemeeskonda, kolm paakautot ja autoredel.

Kaks minutit pärast tulekahjust teatamist sündmuskohale jõudnud Nõmme päästjatel kustutamiseks hoonesse siseneda ei õnnestunud. Lahtise leegiga põlesid nii hoone esimene kui ka teine korrus, teatas päästeamet.

Üheaegselt alustati turuhoone väljast kustutamist ja asuti süttimise eest kaitsma põleva hoone lähedusse jäävaid ehitisi. Kella poole üheks öösel oli tulekahju levik peatatud ning ohtu kõrvalasuvate hoonete süttimiseks enam polnud.

Järelkustutustööd kestsid poole neljani öösel. Kogu hoone sai tulekahjus tugevasti kannatada.

Tulekahju tekkepõhjuseid selgitab politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles