Vaata, millised on Eesti parimad söögikohad!

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti parimad söögikohad 2013 on selgunud - neljandat aastat viis parima söögikoha tiitli Muhumaale Pädaste mõisa restoran Alexander, teisele kohale jäi Tallinna restoran Tchaikovsky ning kolmandale tõusis Põhjaka mõisa restoran.

Pädaste talveresidents Tallinnas, restoran Neh pälvis samuti koha esikümnes - jäädes kaheksandale kohale nagu mullu. Programmi Eesti Maitsed algatatud parimate söögikohtade valimisel mahtusid esikümnesse veel Horisont, Chedi, Oko, Salt ja Moon. Parimate söögikohtade tabelit koos kommentaaridega saab vaadata siit.

Eesti parimate söögikohtade edetabel sündis tänavu kahes erinevas voorus. Kummagi vooru hindamiskriteeriumid olid erinevad. Kõigepealt valitakse 50 parimat umbes 1300 söögikoha seast välja nende endi võtmetöötajate häälte põhjal.

Iga hääletaja koostas oma isikliku, seitsme tema meelest Eesti kõige parema söögikoha edetabeli, eeldusel, et on neid kohti külastanud - nimekirja ei tohi kanda oma töökohta, ega isikliku omandiga seotud söögikohtasid.Kaasa hääletama kutsutakse kõik kellegi poolt seitsme parema hulka nimetatud söögikohad. Iga söögikoht saab hääletajaks esitada kuni kolm oma kõige olulisemat töötajat: ühe juhtkonnast, ühe köögist ning ühe teenindusest. Hääletamises osalemine on vabatahtlik, mitte kohustuslik. 50 Eesti parima edetabelisse pääsevad niisugusel moel kokku kõige enam hääli saanud söögikohad.

Seejärel toimus teine voor, kus hindajateks on toidumeedia esindajad. Neid oli kokku 30, 12 Eestist ja 18 välismaalt. Iga kohta hindab 6-8 erinevat hindajat, pooled kodumaalt ja pooled mujalt. Hindajad külastavad söögikohti ilma nende teadmata. Hindamiseks kasutatakse sama metoodikat, mille on aastate jooksul välja arendanud Rootsi restoranigiid “White Guide”. Toidu eest saab maksimaalselt anda 40 punkti ning pingerida moodustub toidule antud punktide põhjal. Kui need on võrdsed, siis on oluline kõikide hinnete summa. Kui ka see on võrdne, läheb koht edetabelis jagamisele.

Programmi Eesti Maitsed eestvedaja Aivar Hanson andis üritusel ülevaate ka hindajate tagaside kohta: enim  odatakse restoranidelt stabiilset kvaliteeti, kuid häris ka üksluisus: liiga tihti kohtab menüüdes sarnaselt valmistatud veise sisefileed, pardifileed, siiga, kreembrüleed ning viimasel ajal ka hirveliha. Välismaistele hindajatele jättis Hansoni sõnul kustumatu mulje eestlaste leivaküpsetamisoskus. 

Tagasiside põhjal jättis soovida aga teenindajate oskus rääkida toidu lugu, tutvustada toorainet või maitseomadusi. Soovida jättiks ka siinsete toidukohade joogivalik, mis ripub liialt ära maalteoojatega tehtud kokkulepetest. «Juua tipprestoranis veini, mis müügil igas supermarketis, pole just meeldiv,» nentis Hanson.

Kuna veise sisefileest oli üritusel üsna palju juttu, tutvustasid Liivimaa Lihaveise esindajad veiseliha erinevaid tükke, lihaturu olemust ning ajalugu. Veiseliha hinnati kõrgelt juba esimese Eesti Vabariigi ajal: tõsi, siis oli see menüüs pigem härja- või vasikaliha kujul. Tippkokk ja Ööbiku talu peremees  Ants Uustalu tutvustas aga erinevate veisetükkide valmistamisviise.

Eesti parimad söögikohad 2013

1. Alexander
2. Tchaikovsky
3. Põhjaka
4. Horisont
5. Chedi
6. OKO
7. Ribe
8. Neh
    Salt    
10. Moon
11. Leib
12. MEKK
13. Wicca
14. Gianni  
15. Kolm Sibulat
16. Tammuri
17. Bocca
18. La Bottega
19. Cru
20. Ö
21. Dominic
22. Gloria
23. Meat Market
24. Sesoon
25. Ammende
26. Antonius
27. Spirit
28. Lucca
29. La Dolce Vita
30. Sfäär
31. Polpo
32. Aed
33. Nero
34. Rucola
    Truffe
36. Kaheksa Jalga
    Mahedik
38. Platz
39. Supelsaksad
    Vihula
41. Till&Kummel
42. Werner
43. Neikid
44. GMP Pühajärve      
45. GOSpa
    Senso
47. MerMer

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles