Edward Lucas: lääne vastutus

Edward Lucas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Postimees.ee

Inimloomusele on omane käsitleda sõdu kokkupõrkena, kus vastakuti on head ja halvad. Ent enamik konflikte niisugused ei ole. Neis on osalisi kolm või rohkemgi.

Süürias toimuvat vaadates tuleb mulle meelde 1990. aastate Tšetšeenia. Kõigepealt kohtasin ma tšetšeene Tallinnas. Nad ei olnud sissid, rääkimata sellest, et nad olnuksid islamistid. Nad kandsid ülikonda, jõid viina ning kõnelesid tõsimeeli kodanikuühiskonnast, diplomaatilistest suhetest ja Nõukogude põhiseaduse iseärasustest. Nad olid tulnud ringreisile Baltimaadesse lootuses, et leiavad siinses vabadusvõitluses eeskuju enda omale. Neile ei meeldinud Moskva võim samadel põhjustel nagu paljudele teistele ikestatud rahvastele: möödaniku kuriteod, soov säilitada oma keel, kultuur ja religioon, unistus paremast tulevikust.

Kümme aastat hiljem olid Balti riigid Euroopa lävepakul ning Tšetšeenia varemetes, ägades Moskva paika pandud röövelliku režiimi all. Kaks sõda, üüratu füüsiliste ja inimressursside hävitamine ning heasoovlikkuse puudumine ja meeleheide olid nõrgestanud mõõdukaid ja ilmalikke jõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles