NATO kutsus üles rahuläbirääkimistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti osaleb aktiivselt NATO uue strateegilise kontseptsiooni väljatöötamises.
Eesti osaleb aktiivselt NATO uue strateegilise kontseptsiooni väljatöötamises. Foto: Reuters / Scanpix.

NATO jälgib olukorda tähelepanelikult, on pidevas ühenduses Thbilisiga ja räägib ka Venemaaga, kõlasid läbi eilse päeva Põhja-Atlandi alliansi pressiesindaja Carmen Romero sõnad rahvusvahelisele uudistekanalile CNN.


Selliste vastustega põikles Romero kõrvale temaga iga natukese aja tagant telefoniühenduse võtnud telekanali üsna konkreetsetest küsimusest selle kohta, kas allianss kavatseb oma ustava koostööpartneri toetuseks ka sõjalisi aktsioone ette võtta.


«NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer on tõsiselt mures Gruusias Lõuna-Osseetia regioonis toimuvate sündmuste pärast ning allianss jälgib olukorda tähelepanelikult. Peasekretär kutsub kõiki osapooli kohe relvastatud kokkupõrked lõpetama ja otsekõnelustele osapoolte vahel,» kordas sisult sama sõnumit lakooniline teade alliansi kodulehel.


Ka USA ja Suurbritannia, kelle järel suuruselt kolmanda väekontingendiga Gruusia Iraagi sõjas osaleb, kutsusid üles vägivalda kohe lõpetama.


Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) andis teada, et saadab täna Gruusiasse eriesindaja. OSCE juht, Soome välisminister Alexander Stubb teatas, et rahvusvaheline kogukond peab tegema koostööd, et vältida konflikti laienemist. Stubbi sõnul on OSCE-l kolm eesmärki, millest esimene on Gruusia territooriumi puutumatus, teine relvarahu ja kolmas läbirääkimiste alustamine. Soome välisminister kinnitas ka, et on selge, et Gruusia ja Venemaa on praegu de facto sõjas.


Lõuna-Osseetia sündmuste pärast korraldatud ÜRO Julgeolekunõukogu erakorraline istung lõppes ametlike avaldusteta.


Venemaa esindajad ruttasid samas loopima süüdistusi ja ähvardusi Gruusia pihta. «Gruusia juhtkond on alustanud räpast seiklust,» kõlas Vene kaitseministeeriumi eilne avaldus. «Me ei jäta oma rahuvalvajaid ja Venemaa kodanikke kaitseta.»


«See kõik on väga kurb ja alarmeeriv,» teatas peaminister Vladimir Putin. «Ja loomulikult saab see vastuse.»


Olümpiamängude avalõunal oma USA presidendi George W. Bushiga kohtudes märkis Putin tollele, et Venemaal on palju vabatahtlikke, kes tahavad Lõuna-Osseetia eest võidelda ning neid on väga raske pidurdada. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles