Fotod: suur sõda langevate lehtede vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kogu Tallinnas käib tõsine võitlus selle nimel, et hoida teed ja tänavad langevatest sügislehtedest puhtad. Tänapäevane tehnika teeb selle võitluse palju lihtsamaks ning töö jõudsamaks.


Näiteks ainuüksi Kadrioru pargist veetakse ära vähemalt kaheksasada kantmeetrit lehti. Kadrioru Pargi töötajad hoolitsevad ka mitme väljapoole parki jääva roheala eest, kuid mujal on asi lihtsam. «Seal me kasutame sellist meetodit, et kolm aastat järjest niidame langenud lehed puruks. Ja neljandal aastal jälle riisume ja viime ära,» ütles Kadrioru Pargi direktor Ain Järve.

Pargist tuleb Järve sõnul lehed ära vedada väga lihtsal põhjusel. «Sellistes vähekäidavamates kohtades, kus on nii-öelda niidukooslused, saab nii teha, et paaril aastal lehed niidukiga ära purustada ja nad jäävad pinnasesse. Aga igasugune kõdunemine suurendab mulla happelisust, ja murutaimed on tundlikud ja ei kannata happesuse tõusu. Seetõttu tulebki lehed ära viia, et seda kõdunemisprotsessi kontrolli all hoida ja et muru jääks pikkadeks aastateks kestma,» selgitas Järve.

Koduaias peaks tema sõnul talitama samamoodi. «Osad murud kipuvad sammalduma, see on esimene tunnus, et muld on liiga happeline. Nii et kes tahab hoida aias muru samblavabana, see peaks lehed ära riisuma,» ütles pargi direktor..

Kui aastate eest oli Kadrioru Pargil lehtede kokkuriisumisega probleeme ja poliitikud korraldasid ka talguid, mis alati väga hästi välja ei tulnud, siis täna enam selliseid muresid pole. Tehnika on Järve sõnul kõvasti arenenud ja selle aja jooksul, mis jääb lehtede langemise ja lume tuleku vahele, jõutakse kogu töö ära teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles