MTA uue peakontori peale kulub ligi miljon eurot aastas enam

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliameti uue büroohoone ehitus möödunud aastal
Maksu- ja Tolliameti uue büroohoone ehitus möödunud aastal Foto: Peeter Langovits

Maksu- ja tolliameti (MTA) uue Ülemiste Citys asuva peakontori ruutmeetri eest tasutav hind on peaaegu kaks korda suurem kui Tallinnas ameti endistel pindadel tegutsedes ja hoone peale kulub ligi miljon eurot aastas rohkem kui varem.

Maksu- ja tolliameti uue Ülemiste City peakontori ülalpidamiskulud on 2,63 miljonit eurot aastas ehk 59,4 protsenti enam kui Tallinnas eelmistel erinevatel pindadel tegutsedes kulunud 1,65 miljonit aastas. Uues kontoris on samas kontoripind summaarselt vähenenud 3410 ruutmeetri ehk 21,8 protsendi võrra. Täpsemalt on kasutatav ala vähenenud 15 650 ruutmeetrilt 12 240 ruutmeetrini. Kokkuvõtvalt on ruutmeetri eest tasutav kuine rendihind rohkem kui kahekordistunud kasvades 8,8 eurolt 17,9 euroni ruutmeetri eest.

«Viimase paari aasta jooksul on amet optimeerinud oma üle-eestilist büroo- ja laopinna kasutust ning vähendanud sellega ameti üüripindu umbes 37 protsendi võrra. See on loonud ka rahalised võimalused ameti töökeskkonna parandamiseks üle Eesti,» ütles MTA pressiesindaja Uku Tampere BNSile.

Üks põhjustest selliseks kulude kerkimiseks on Tampere hinnangul puhtalt riiklikud ümberkorraldused. «MTA uude majja kolimine ja turupõhise hinnaga üürimudelile üleminek lähtub ühtlasi riigi kinnisvarapoliitikast, muutes riigi kinnisvarakulud läbipaistvaks ja võrreldavaks. See tähendab, et kui praegu on meie üüripindade hulgas mitu sellist, kus Riigi Kinnisvara ASile tasutakse turu keskmisest oluliselt odavamat üürihinda, siis tulevikus vastab üürihind turu keskmisele,» rääkis Tampere.

Lisaks on tema sõnul uue hoone ülalpidamiskuludes ka umbes 300 000 eurot rahandusministeeriumi haldusala uue varuserveriruumi ehituse, üüri ja ülalpidamisega seotud kulusid. Samas mõnevõrra on üürihinda mõjutanud ka erilahendused ruumiprogrammis, eriti just klientidele mõeldud ruumides – teenindussaal, varasemast enam vestlusbokse ja muu taoline sõnas Tampere. .

Oktoobri alguses allkirjastasid MTA ning Technopolis Ülemiste AS ameti uue Ülemiste City kontori üleandmislepingu. Hetkel käivad uude kontorisse sissekolimised, mis maksavad hinnanguliselt 10 000 eurot ja peaksid lõppema novembris.

«Järgmise paari kuu jooksul loodame kõik seitse üle Tallinna asuvat kontorit Ülemiste Citysse ringi kolida ning usun, et lisaks positiivsele majanduslikule mõjule paraneb selle tulemusel koostöö meie inimeste ja osakondade vahel,» ütles ameti peadirektor Marek Helm üleandmislepingu allkirjastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles