Heidi Ojamaa: soga vett, keeruta tolmu!

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidi Ojamaa
Heidi Ojamaa Foto: Mihkel Maripuu

VEB fondi loomisest ja palju vandenõuteooriaid sünnitanud juhtumisest on möödas 20 aastat. Nüüdseks on selge, et toona riigi panganduse päästmiseks loodud VEB fondi tehtud tehingud ei olnud kõik puhtad. Egas keegi vabatahtlikult pead pakule ei aseta ja nii arvab pangajuht, et tuleb tolmu keerutada.

Eelmisel nädalal lehvitas Eesti Panga kunagine president Vahur Kraft ajakirjanike ees Rödl & Partneri tehtud analüüsiga, milles vaidlustati jaanuaris Eesti Panga poolt VEB fondi auditis tehtud järeldused. Keskpank nimelt leidis oma auditis, et oli saatnud 1995. aastal välja valeandmeid, mis lõid firmale TSL International võimaluse 32 miljoni dollari eest nõudeid realiseerida. Tollase kirja oli allkirjastanud Vahur Kraft, olemasolevad dokumendid aga tõestavad, et tegelikult oli TSL Internationali nõue tollal 0.

Krafti tellitud «analüüsis» toob Rödli juhatuse liige Mart Nõmper välja 11 väidet, mis panevad kahtluse alla keskpanga auditi väited. Eile saatis keskpank riigikogu VEB fondi uurimiskomisjoni palvel vastukirja selle «analüüsi» kohta. Miks ma analüüsi jutumärkides kirjutan? Sest keskpank lükkab oma vastukirjas eranditult kõik Krafti «analüüsi» 11 väidet ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles