Talgulised koristavad Kiviõli tuhamäge

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli tuhamägi
Kiviõli tuhamägi Foto: Mihkel Maripuu

Üle-eestilise talgupäeva raames tehakse korda ka Kiviõli tuhamägi, millest saab aasta pärast


Põhja-Euroopas ainulaadne seiklusturismikeskus.

Kiviõli tuhamäel korrastatakse täna 2,5 kilomeetri pikkune terviserada ning 1,9 kilomeetri pikkune motokrossirada, mis valmistatakse ette juuli lõpus toimuvateks maailmameistrivõistlusteks.

Kiviõli tuhamäe suhteline kõrgus on 95 meetrit ja pindala 80 hektarit, mis teeb mäest talgupäeva suurima objekti.

Kiviõli talgute eestvedaja ja Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige Janek Maar rääkis, et kohale on kogunenud umbes 70 inimest. Nende hulgas on nii Kiviõli elanikke kui ka talgulisi Tallinnast ja isegi Hiiumaalt. Talgutöödel lööb kaasa ka Kiviõli linnavalitsus eesotsas linnapea Dmitri Dmitrijeviga.

Üks tähtsamaid töid on Maari sõnul terviseraja võsast puhastamine, mille tulemusena valmib 2,5 kilomeetri pikkune terviserada. Teine suur eesmärk on riisuda motokrossirada ning puhastada see kividest, mille kallal nokitsevad kohale toodud traktorid.

Maar rääkis, et 31. juulil ja 1. augustil toimub Kiviõli tuhamäe nõlval taas külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluste etapp ja selleks ajaks peab rada olema turvaline nii võistlejate kui ka pealtvaatajate jaoks.

Kiviõli Seiklusturismi Keskuse projekti raames rajatakse Kiviõli tuhamäele lumelauapark, mis saab treeningkeskuseks Eesti lumelauakoondisele ning teeb võimalikuks lumelauaalade MK-etappide korraldamise.

Seal juba töötav motokrossirada on aastast 2008 motokrossi maailmameistrivõistluste etappide üheks kodupaigaks. Keskusesse tekib ka hulgaliselt seiklusspordiatraktsioone: mägiautode rada, zip-line trosslaskumine, seikluspark, ATV rajad ning 2,5 kilomeetri pikkune terviserada, samuti saab Kiviõlis korraldada murdmaasuusa ning mägirataste võistlusi.

Projekti üldmaksumus ulatub 90 miljoni kroonini, millest 49 miljonit taotletakse EAS-i piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles