Juhtkiri: lutikas Ansipi telefonis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Üleeile õhtust tuure koguv skandaal, mille keskmes on kahtlus, et USA on pealt kuulanud Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli telefonikõnesid, võib tekitada Euroopa riigipeade ja Valge Maja vahele väga tõsise suhetekonaruse.

Esiteks pole päris selge, millal ja millises mahus pealtkuulamine toimus. Info sellest jõudis Saksamaa valitsuseni üleeile õhtul ning samal õhtul kõneles Merkel ka USA presidendi Barack Obamaga. Telefoni teel, seejuures. Obama lükkas need väited küll ümber, kuid on väheusutav, et Merkel üldse Obamalt aru nõudma oleks hakanud, kui info polnuks piisavalt usaldusväärne. Ammuks poleks sellise kõneluse toimumine uudistesse jõudnud.

Teiseks on teadmata, kas pealt kuulati vaid Saksamaad. Miks peaks just Saksamaad pealt kuulama? On ehk Merkel andnud Obamale põhjust teda kui liitlast mitte usaldada? See on väheusutav. Nii on realistlikum arvata, et kui pealtkuulamine toimus, siis kuulati pealt suurema hulga riigijuhtide telefonikõnesid, mitte vaid stabiilset välispoliitikat ajava Merkeli omi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles