Kuus lasteaeda valmistuvad täielikult kakskeelseks õppeks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelekümblusklassi jaoks koostatud õpik.
Keelekümblusklassi jaoks koostatud õpik. Foto: Peeter Langovits

Praegu käivad ettevalmistused, et avada aastal 2015. üle Eesti kuus lasteaiarühma, kus õpe toimub alates kolmandast eluaastast paralleelselt nii eesti kui vene keeles.

Rühmad avatakse Tallinna, Tartu, Kunda, Pärnu ja Tapa lasteaedades. Igas rühmas hakkab olema nii eestlasest kui venelasest kasvataja ning pool päeva räägitakse rühmas vene ja pool päeva eesti keelt.

Programmi koordineeriva SA Innove keelekümbluse spetsialist Anna Golubeva rääkis, et igas lasteaias saavad enne rühmade avamist koolitust neli õpetajat ja direktorid, kellele tutvustatakse kakskeelse õppe metoodikat ja õpikeskkonna kujundamist ning võetakse ette reis Šveitsi mitmekeelsesse kooli.

Rühmades hakkab eesti- ja venekeelsete perede lapsi olema võrdselt. «Põhieesmärk on see, et saaks kõigile lastele anda võrdse võimaluse saada varakult mitmekeelseks,» ütles Golubeva. Ta märkis, et kui venekeelsete perede lapsed saavad praegu riigi toel eesti keelt õppida, siis eesti lastele varase keeleõppe võimalusi loodud pole. Lastevanemate huvi, eriti eesti perede poolt, on Golubeva sõnul väga suur.

«Praegu sai valitud ainult kuus lasteaeda, et tagada kvaliteeti,» ütles ta. «Tegelikult juba praegu meile helistatakse ja kirjutatakse paljudest lasteaedadest üle Eesti, et programmiga liituda.»

Golubeva sõnul on selline keeleõppe meetod maailmas toimiv, olles kõige levinumaks keelekümbluse mudeliks USAs, kus lapsed õpivad samaaegselt inglise ja hispaania keeles.

Spetsialist kinnitas ka, et kolmeaastased pole kakskeelse õppega alustamiseks liiga noored. «Kõik uuringud näitavad, et mida varem keeleõpe algab, seda paremini see läheb ja ärgem unustagem, et iga lapse jaoks hakkab pool päeva olema tema emakeeles ja pool päeva teises keeles,» ütles ta.

Programmi rahastab täielikult haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles