Perefirmadel pole kiiret

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Estanc juhivad pereliikmed juhatuse liige Anti Tammo (vasakult), nõukogu liige Herty Tammo, juhatuse esimees Vaido Palmik ning omanik ja nõukogu esimees Raigo Tammo.
ASi Estanc juhivad pereliikmed juhatuse liige Anti Tammo (vasakult), nõukogu liige Herty Tammo, juhatuse esimees Vaido Palmik ning omanik ja nõukogu esimees Raigo Tammo. Foto: Erakogu

Maailmas on kõigil aega­del olnud edukad just ühe pere baasil moodustatud firmad. Paljudest neist on välja kasvanud suured ja mõjuvõimsad ettevõtted, nagu näiteks Samsung, Ford, Toyota, Porsche, Paulig, Walmart, Mango, Ikea ja Orkla.

Harvard Business Review  avaldatud uuringust selgub, et ühe perekonna kontrolli all olevad suurfirmad on börsil noteeritud korporatsioonidest tihtipeale edukamad. Uuring näitas, et majanduse kõrgkonjunktuuri ajal jäid perefirmade tulemused laiema aktsionäride ringiga ettevõtete tulemustele alla, kuid pikaajalisemas perspektiivis olid nad võrdlusgrupist kasumlikumad.

Järeldus on loogiline – perefirmad keskenduvad jätkusuutlikule arengule, mitte lühiajalisele kasumi teenimisele. Perefirmade juhid investeerivad sageli 10–20 aasta ehk põlvkonna perspektiiviga ning väldivad liigset riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles