Piirivalvur kukutas juhiloa merepõhja

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

Hobi allveearheoloog Andrei Ossiptšuk, kelle dokumendid piirivalve kontrolli käigus merepõhja kukutas, pidi üle elama paari nädalase ametkondade vahelise jooksutamise ja insuldi, enne kui ta ajakirjanduse kaasabil sai politseilt kinnituse asjade hüvitamise osas.

See vaidlus oli rohkem põhimõtteline kui materiaalne. Kokku maksis väikelaevajuhi uue tunnistuse väljastamine Ossiptšukile 15 eurot ja 20 senti. Ning ehkki vahepeal tundis Ossiptšuk, et riik võibki temaga röövli kombel käituda, siis tänaseks paistab kõik õnnelikult lahenenud olevat.

«Mulle lubati, et uue väikelaevajuhi tunnistuse saamiseks minu poolt maanteeametile makstud raha kantakse minu pangaarvele lähima kahe nädala jooksul,» ütleb Ossiptšuk.

Siinsete allveearheoloogide seas on Ossiptšuk tuntud. Tema kuulsaim leid on mõne aasta tagune Tallinna lahest Russalka ausamba juurest välja tulnud iidne kaupmehekast, mis sisaldas maailmas ainulaadseid münte. Riik maksis selle eest mehele leiutasuna 4000 eurot.

14. oktoobril oli Ossiptšuk oma väikese kaatriga sellesama leiukoha lähedal ja uuris merepõhja. Sealt kiviviske kaugusele jääb merealune tsitadell. Omaaegse kindlusehitise veealused varemed, mille muinsuskaitseamet on võtnud kaitse alla.

Nii polnud midagi imelikku sellest, et muinsusobjekti lähistel edasi-tagasi saalinud kaater äratas korrakaitsjate huvi. «Ühel hetkel nägin ma minu suunas täiel kiirusel sõitvat piirivalvekaatrit,» meenutab Ossiptšuk.

Mis edasi juhtus ja mida tunttud hobisukelduja pidi läbi elama, loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles