India kohus laevakaitsjaid kautsjoni vastu ei vabasta

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse. Foto: Reuters / Scanpix

Täna otsustas India kohus, et vahi all olevaid laeva meeskonnaliikmeid, sealhulgas Eesti kodanikke kautsjoni vastu ei vabastata.

Tõenäoliselt otsustab kohus eeluurimisvangistuse pikendamise üle homme, 31. oktoobril. Prokuratuuri palutud eeluurimisaeg saab läbi reedel ning enne seda peab kohus edasise osas otsuse tegema, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind Postimehele.

Alates 20. oktoobrist on Eesti New Delhi saatkonna konsul Margus Särglepp kohapeal Tamil Nadus. 21. oktoobril kohtus konsul seal kõigi 14 Eesti kodanikust kinnipeetuga. Kohtumine toimus koos Ühendkuningriigi kolleegidega, kes kohtusid oma kodanike ning laeva kapteniga. Kinnipeetavate üldine olukord on hea. Lisaks on konsul kinnipeetavaid abistanud hügieenivahendite ja ravimitega.

Eelmisel reedel kohtus Margus Särglepp taas kinnipeetud Eesti kodanikega Chennais, kuhu nad viidi kolmapäeval üle Palayamkottai keskvanglast ja kuhu konsul saabus eelmisel neljapäeval. Konsul on olnud pidevas suhtluses laeva omanikfirma poolt palgatud advokaadiga. Samuti jätkab konsul aktiivset suhtlust olukorra lahendamisele võimaluste leidmiseks kohalike ametivõimude ning Ühendkuningriigi ja Ukraina kolleegidega, kelle kodanikud on samuti juhtumiga seoses kinni peetud.

Eesti välisministeerium on ka otsesuhtluses India ametivõimudega.

Samuti on Eesti saatkonnal Washingtonis pidev ühendus laeva USA omanikfirma AdvanFort'i presidendi William H Watsoniga, kes on kinnitanud, et ettevõte teeb omalt poolt kõik, et laev ja meeskond saaksid võimalikult kiiresti vabastatud. Samuti on laevafirma nõus esmavajaliku soetamiseks meeskonnaliikmetele eraldama raha 160 USA dollarit meeskonnaliikme kohta, mis Eesti konsuli kaudu meeskonnaliikmeteni toimetatakse.

India rannavalve pidas Seaman Guard Ohio kinni 12. oktoobril riigi idarannikul 15 meremiili Tuticorinist (Thoothukudi) idas. India julgeolekujõud leidsid laeva pardalt 31 automaatrelva ja 5000 ühikut laskemoona.

Politsei algatas juurdluse Sierra Leones registreeritud, kuid Ühendriikides baseeruvale firmale AdvanFort kuuluva laeva 10 meeskonnaliikme ja 25 relvastatud laevakaitsja asjus.

Nende hulgas on Briti, Eesti, Ukraina ja India kodanikke. 33 inimest viidi küsitlemiseks kohalikku politseijaoskonda, kaks jäeti laeva, teatas ajalehe Times of India veebileht tundmatuks jäänud politseiallikatele viidates.

Politsei sõnul polnud laevameeskonnal ega relvastatud valvel dokumente relvastuse ja laskemoona omamise kohta.

AdvanForti esindaja ütles, et kuna ta pakub relvastatud piraatlusevastast kaitset kaubalaevadele olid Seaman Guard Ohio pardal relvad ja laskemoon. Kompanii väitel olid kõik relvad korralikult registreeritud ja litsentseeritud.

India suhtub relvastatud kaitsemeeskondadesse kaubalaevadel äärmiselt tundlikult pärast seda, kui Itaalia merejalaväelased tapsid eelmisel aastal kaks India kalurit. Merejalaväelased kuulusid kaubalaeva kaitsemeeskonda ja avasid kalurite pihta tule, pidades neid ekslikult piraatideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles