Viimaseid arenguid NSA-skandaalis

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mitu Euroopa suurriiki ja Mehhiko nõudsid sel nädalal USA-lt aru Ühendriikide riikliku julgeolekuagentuuri NSA väidetava salajase luuretegevuse kohta neis riikides.

Hispaania. Madrid nimetas vastuvõetamatuks ajakirjanduses ilmunud väiteid telefonikõnede jälgimise kohta ning kutsus selgitusi andma USA suursaadiku Madridis James Costose. Madridi pahameele põhjustas esmaspäeval riigi päevalehes El Mundo ilmunud endise USA luureanalüütiku Edward Snowdeni lekitatud materjale avalikustanud ajakirjaniku Glenn Greenwaldi artikkel, milles ta väitis, et NSA jälgis Hispaanias möödunud aasta detsembrist kuni tänavu jaanuarini umbes 60 miljoni telefonikõne tegijaid, adressaate ja kõnede kestust, kuid mitte sisu. USA on rõhutanud, et telefonikõnede andmed salvestas esmalt Hispaania luure, kes jagas neid hiljem NSAga. Ka on USA kinnitanud, et julgeolekuprogrammidega kaitsti liitlasriikide huve.  

Itaalia. Itaalia peaminister Enrico Letta nõudis eile Ühendriikide välisministrilt John Kerrylt selgitusi väidete kohta, et NSA nuhkis Itaalia diplomaatiliste esinduste järele. Itaalia siseminister Angelino Alfano rõhutas, et riigi kohus on oma kodanikele niisuguste väidete kohta aru anda ja tõde välja selgitada. Itaalia meedia viitas Snowdeni materjalidele tuginedes, et NSA jälgis riigis populaarse internetitelefoni Skype kõnesid, e-kirjavahetust ja internetiotsinguid. NSA kinnitusel tegi elektroonilist luuret Itaalia enda julgeolek, kes jagas andmeid NSAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles