Fääri mees otsib naist

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fääri rahvarõivais noored naised võivad muutuda harulduseks, sest paljud neist lahkuvad kodusaartelt.
Fääri rahvarõivais noored naised võivad muutuda harulduseks, sest paljud neist lahkuvad kodusaartelt. Foto: norden.org

Eile Oslos lõppenud Põhjamaade Nõukogu 65. istungjärgul torkas teiste seast silma tuline arutelu esialgu sugugi mitte kõige kuumemate teemade hulka kuulunud küsimuse üle – kuidas ometi saada naisi tagasi äärealadele, täpsemalt Gröönimaale ja Fääri saartele. Üksi jäänud Fääri mehed on aga juba ka ise innovatiivseid lahendusi leidnud.

Fääri saartel on puudu 2000 naist – ligi pooled noortest naistest lähevad mujale õppima ning neist omakorda pooled enam kodusaarele elama ei tule. Lahkujad on aga enamasti just pereloomise eas, mistõttu hoiatas Taani majandusteadlane Hermann Oskarsson, et 2023. aastaks võib Fääridel elada veel vaid 37 000 inimest.

Sealjuures on aga märgatavalt suurenenud Filipiinidelt ja Tailt pärit elanike hulk: praegu elab neid Fääridel 200 ringis ning neist valdav osa on naised. Nimelt on mõned Fääri mehed demograafilisest kriisist pääsemiseks pöördunud abi saamiseks interneti poole – sealt aga leiab kõike, ka abikaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles