Eesti pole enam odava tööjõuga riik

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusminister Juhan Parts leiab viie aasta kaugusele tulevikku vaadates, et maksusüsteemi muuta ei tohiks, aga sotsiaalmaksule võiks lae kehtestada küll.
Majandusminister Juhan Parts leiab viie aasta kaugusele tulevikku vaadates, et maksusüsteemi muuta ei tohiks, aga sotsiaalmaksule võiks lae kehtestada küll. Foto: Heiki Rebane / BNS

Valitsus kinnitas eile Eesti ettevõtluse kasvustrateegia aastateks 2014–2020. See on alusdokument, millest lähtudes toetab riik ettevõtteid ja ettevõtlust. Majandusminister Juhan Partsi sõnul loob riik muu hulgas riikliku riskikapitali fondi.

Lugesin ka eelmist strateegiat aastateks 2007–2013. Mõned teemad on täpselt samad. Aastad on läinud, aga tundub, et miski pole muutunud: ettevõtjad kaebavad, et ei leia kvalifitseeritud tööjõudu, väikeettevõtjad räägivad, et ei saa kapitalile ligi, ja riik ütleb, et tootlikkus on liiga väike. Mõnes kohas kattus kahe dokumendi tekst peaaegu sõna-sõnalt.

Oleme vahepeal jõudnud siiski kvalitatiivselt teise liigasse. Vaatame kõiki näitajaid: palju on lisaväärtust ühe töötaja kohta, ekspordimahud, innovatsiooni osakaal, alustavate ettevõtete ellujäämismäär. Oleme jõudnud täiesti selgelt teise klassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles