Terviseamet loobub vanade lasteaedade kontrollimisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitusloaga vanemates lasteaedades terviseamet kontrolle esialgu rohkem tegema ei hakka
Koolitusloaga vanemates lasteaedades terviseamet kontrolle esialgu rohkem tegema ei hakka Foto: Liis Treimann

Sotsiaalminister Hanno Pevkur leppis eile õhtul toimunud kohtumisel terviseameti juhi Tiiu Aroga kokku, et järelevalveametnikud ei hinda enne tänavu 1. jaanuari koolitusloa saanud lasteaedade ruumide vastavust nõutavatele ruutmeetritele, kuna koolitusloa saamisele eelneb ka tervisekaitse kontroll ruumide piisavuse üle.

«Meie töö on anda hinnang eelkõige tervist mõjutavatele tingimustele, nagu näiteks õhu või vee kvaliteet lasteaias. Oma hinnangu ruumide vastavusele anname haridus- ja teadusministrile enne koolitusloa väljastamist, mistõttu ei ole otstarbekas neid täiendavalt üle kontrollida,» rääkis terviseameti juht Tiiu Aro.

«Samas näitasid meie kontrollkäigud, et Tallinn peab siiski lasteaedu juurde ehitama, kuna tuvastati mitmeid rühmasid, kus laste arv ületas seaduses lubatu piiri. Praegune olukord Tallinnas ei ole rahuldav,» lausus Terviseameti juht Tiiu Aro.

Pevkur märkis, et kahtlemata pole leitud lahendus parim, aga antud olukorras paratamatu, vältimaks Tallinna manipuleerimist laste ning lastevanematega.

Aro tutvustas ministrile kokkuvõtet viimaste aastate kontrollidest Tallinna lasteaedadesse ning ka Pevkur leidis, et alarahastamise tingimustes on Tallinn viimastel aastatel märkimisväärselt suurendanud laste arvu rühmades, mis kahjuks on viinud ka tervisekaitsenõuete rikkumiseni.

«Tallinn peab kindlasti lähiaastatel oluliselt enam investeerima lastesse ja lasteaedadesse, sest igal lapsel on õigus lasteaiakohale ning Tallinn, nagu iga omavalitsus, saab ise valida, kas maksumaksjate raha investeeritakse propagandasse või lastesse,» toonitas Pevkur.

Pevkur ja Aro leppisid kokku, et vajalikud muudatused, mis lubavad eraldi arvestada vanade lasteaedade erisusi üle kogu Eesti, valmistab sotsiaalministeerium ette lähipäevadel.

Samuti lepiti kokku, et tulevikus sarnaste olukordade vältimiseks kutsub ministeerium kokku laiapõhjalise töörühma lasteaedadele esitatavate tervisekaitsenõuete kirjeldamiseks. Töörühma kaasatakse lisaks ministeeriumi ja Terviseameti spetsialistidele ka omavalitsuste, lasteaedade ning lapsevanemate esindajad.

Keskerakonna järeldus riigi vastutulekust: lollim andis järele!

Pärast Pevkuri ja terviseameti otsuse teatavakstegemist edastas Keskerakond oma kommentaari pealkirjaga «Lollim andis järele!», kus erakonna peasekretär Priit Toobal väljendab kogu Keskerakonna nimel heameelt, et «Reformierakond sai lõpuks ka ise aru, et enda loodud pseudoprobleem lasteaedade osas on tekitanud vaid asjatut paanikat ning on tulnud selles küsimuses mõistusele ning loobunud ebamõistlikest nõudmistest lasteaedadele.»

Ilmestamaks lasteaedade teema ümber käinud vaidluse poliitkultuurilist taset, avaldab Postimees.ee Keskerakonna avalduse täismahus.

Toobali sõnul oli Reformierakonna kava süüdistada Tallinna lasteaedadest mitte hoolimises eriliselt küüniline ettevõtmine.

«Kõik näevad, et see ei ole tõsi. Esiteks on Tallinna linn viimastel aastatel ehitanud 5 uut lasteaeda ning loonud üle 3000 uue lasteaiakoha ning ühena vähestest Eesti omavalitsustest suutnud hoida lasteaiatöötajate palkasid samal tasemel. Samal ajal kui Reformierakonna juhitud riik kärpis esmajärjekorras riikliku programmi «Lasteaiakoht igale lapsele»,» meenutas Toobal.

Toobali sõnul oli sotsiaalminister Hanno Pevkuri ette võetud kampaania selgelt poliitiline rünnak.

«See õnnestus tõrjuda ja sundida selles rumalas vaidluses reformierakondlased alla andma, millest võidab mitte ainult Tallinn vaid kõik Eesti omavalitsused, kes oleks Reformierakonna ministri poolt toodud Ansipi erakonna poliitiliste ambitsioonide ohvriks,» ütles Toobal.

Toobali sõnul olgu tulemus Reformierakonnale õppetunniks. «Ei ole eetiline kista lasteaedu poliitikasse, ükskõik kui suur poleks võimuiha ja tahe poliitilistele oponentidele ära panna. Kuid veel võiksid reformierakondlased Ansip ja Pevkur kõrva taha panna, et ikka päris valimatult omavalitsustele miljarditesse ulatuvaid kohustusi laduda, samal ajal nende tulubaasi vähendades, pole võimalik,» ütles Toobal.

Toobali sõnul jääb lahtiseks küsimus poliitilisest vastutusest.

«Tegemist on teise Pevkuri suurema ämbriga. Juba teist korda peab Pevkur sööma oma sõnu. Nii nagu ta esmalt väitis, et digiretsept on suurepärane ja siis oli sunnitud tunnistama, et sotsiaalministrina on ta uue süsteemi juurutamisel siiski läbi kukkunud. Nüüd püüdis ta esmalt seletada, et on andnud välja väga mõistliku määruse ning peab nüüd tunnistama, et suures ärapanemise tuhinas sai siiski taas naeruvääristatud Eesti riiki ja selle institutsioone. Millal Pevkur oma tegude eest vastutab?Koos muudetud määrusega, peaks ta ka lahkumisavalduse lauale panema,» ütles Toobal.

Reformierakond: Tallinn peab kindlustama igale lapsele lasteaiakoha 

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon algatas tänaste otsuste ajel eelnõu, mis tühistaks linnavalitsuse eelmise nädala otsuse peatada uute rühmade komplekteerimine Tallinna lasteasutustes.

«On igati ootuspärane, et pärast sotsiaalministri otsust tulla Tallinnale tervisekaitse nõuete osas vastu, tühistab linnavalitsus oma eelmise nädala määruse ning kindlustab lasteaedadesse vastuvõtu ka edaspidi,» ütles fraktsiooni juht Remo Holsmer. «Lasteaiakoha tagamine igale lapsele on linna otsene kohus.»

Reformierakond märkis, et tervitab erakonnakaaslasest sotsiaalministri otsust lasteaiatüli lahendamisel, kuid see ei lahenda sisulist probleemi Tallinnas, milleks on linna poolne lasteaedade alarahastamine.

«On kurb tõsiasi, et linnaeelarves on pealinna 127 lasteaia investeeringuteks kokku sel aastal ette nähtud marginaalsed 300 000 krooni - see teeb vaid 2300 krooni lasteaia kohta. Niisamuti on linn vähendanud lasteaedade pearaha,» märkis Holsmer.

«Tallinn peab lasteaedadesse investeerima ja lasteaedu reaalselt juurde ehitama, sest praegune olukord on ebarahuldav,» ütles Holsmer. «Seni on Tallinn võtnud lasteaedadesse juurde üha enam lapsi, mille tulemusel on pealinna lasteaiad ülerahvastatud ja tervisekaitsenõudeid ei suudeta täita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles