Norman Aas: menetluste lahushoidmine poliitikast on iseenesestmõistetav

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi peaprokurör Norman Aas
Riigi peaprokurör Norman Aas Foto: Toomas Huik

Riigi peaprokurör Norman Aas märkis, et kriminaalmenetluste lahushoidmine poliitikast on õigusriikide jaoks enesestmõistetav ning sellest lähtub oma tegevuses ka Interpol.

«Õigusriikide jaoks on konkreetsete kriminaalmenetluse ja poliitiliste eesmärkide lahushoidmine iseenesestmõistetav. Sarnasest arusaamast lähtutakse ka riikidevahelises õigusalases koostöös, mistõttu näiteks ka Interpoli põhikiri ei luba kasutada selle organisatsiooni abi poliitilise iseloomuga asjades,» ütles Norman Aas Postimehele, kommenteerides Eerik-Niiles Krossi juhtumit.

Tema sõnul asus riigiprokuratuur juba 2011. aastal seisukohale, et tõstatatud kahtlustuste selgitamiseks on kooskõlas rahvusvahelise õigusabi põhimõtetega kõige otstarbekam, kui Venemaa annaks vastava kriminaalmenetluse koos kõigi tõenditega Eestile üle. Eesti vastavale taotlusele vastati aga eitavalt.

«Viimati vahetati Venemaa föderatsiooniga infot mõned kuud tagasi,» lisas Aas.

Peaminister Andrus Ansip heitis eile IRLi ministritele ette, et ka nemad on oma sõnavõttudega Eerik-Niiles Krossi suhtes teostatavat uurimist politiseerinud ja andnud vähemalt avalikkuse silmis talle riikliku kaitse, ehkki menetlus veel käib. Seetõttu peaminister oma sõnul mõistab neid, kes praeguses olukorras ei pea võimalikuks Eesti prokuratuurile uurimist üle anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles