Juhtkiri: enesekaitsekursus ja tugev sõnum ühtsusest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algab Euroopas suurõppus «Steadfast Jazz», kus osaleb enam kui 6000 NATO riikide ja alliansi strateegiliste partnerite kaitseväelast ja tsiviilisikut. See ei ole lihtsalt üks suur õppus. See on ühtaegu treening ja samas liitlaste ühtsuse demonstratsioon, mis kinnitab, et me tahame ja vajadusel ka suudame end välise sissetungi korral kaitsta.

Maailm ei ole 21. sajandi teisel kümnendil kaugeltki rahulik. Konfliktikoldeid on palju ja välisohud seega olemas. Viie aasta tagune augustisõda Gruusias avas paljude silmad. Mitte asjata ei tunne näiteks rootslased muret oma kaitsevõime vähenemise pärast, NATO-teema on päevakorral Soomes. On märgiline, et Ukraina merejalaväelased osalevad «Steadfast Jazzil», samal ajal kui naabrid Venemaa ja Valgevene eelistavad osaleda ründava stsenaariumiga kurikuulsal õppusel «Zapad».

Ikka ja jälle küsitakse, kas Põhja-Atlandi alliansi alusdokumendi artikkel 5 – kindlustada ja kaitsta poliitiliste ja vajadusel ka sõjaliste vahenditega liikmesriikide julgeolekut ja vabadust – kehtib täiel määral ka Ida-Euroopas. «Jah, see kehtib,» ütlevad riigijuhid, ministrid, sõjaväelased. Skeptikud vangutavad ikka pead ja lootusetuid polegi võimalik ümber veenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles