Tudengineiu prussakate küüsis: nutsin ja mõtlesin, et miks mina

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemia tee 38 ühiselamu koridor.
Akadeemia tee 38 ühiselamu koridor. Foto: www.city24.ee

Tallinnas Akadeemia tee 38 asub 9 kahekohalist ühiselamukohta, mida rendib oma üliõpilastele Euroakadeemia. Tallinncityle rääkis oma õudutekitava kogemuse Reelika (nimi muudetud - toim.), kes pidi sealses ühiselamus pool aastat järjest kaasüürilistena prussakaid taluma.

Üürilepingu Euroakadeemiaga paar aastat tagasi sõlmis värskelt Tallinnasse kolinud tütarlaps pimesi - korterit, kuhu tal kolida tuli, ei näinud ta enne, kui sinna sisse kolis.

«See oli ka mu esimene kogemus kodust eemal elamisega, pole muidu Tallinnast pärit. Ei kujutanud ette, et see ühikas neil selline välja näeb. Lepingu tegin nendega kahjuks enne ühika ülevaatamist, kuna nende kirjelduse järgi tundus kõik korras olevat - tore toanaaber, ruumi küll veidi vähe, aga saab hakkama - pealegi üür minu jaoks oli hea, odav,» rääkis Reelika.

Päris esimesel korral, mil tüdruk uude elukohta sisenes, läks ta sinna kogu oma varaga, mida pealinna kolides tarvilikuks kaasa võtta pidas. «Tegin külmkapi ukse lahti ja seal sees olid putukad, keda polnud varem näinud,» rääkis Reelika, kes andis sellest teada ka toakaaslasele.

Väljalülitatud külmkappi küllap eelmistelt elanikelt pärandusena jäetud toidupalad leidsidki üles needsamad putukad, kes selgus, olid prussakad.

Vaimselt kurnav elu prussakatega

Kuna Reelika oli värskelt pealinna kolinud, ei osanud ta suures linnas midagi muud peale hakata kui leppida olukorraga ja võtta sellest parim. Nii soetasid toakaaslased üht-teist, et prussakaid oma eluruumidest eemal hoida. Kuid küllap polnud kodukeemia piisavalt tõhus.

«Mäletan üht seika päevasest ajast, mil lebasin voodis ja tundsin midagi käe peal, et justkui sügeleb. Vaatasin ja ehmatasin kohutavalt - see oli prussakas. Ühe käeliigutusega vehkisin ta oma käe pealt põrandale maha ja hakkasin sealsamas nutma. Mõtlesin, et miks mina pean sellises olukorras olema...»

Kogu aja, mil Reelikal tuli Euroakadeemia ühiselamus olla, püüdis ta kodust võimalikult palju eemal viibida. «Eks see oli vaimselt laastav aeg. Enne duši alla minekut sai kõik kohad üle kontrollitud, sest ei tahtnud sealt seebisena järsku välja karata. Sprei oli kogu aeg käepärast nagu relv. Stressist ja vähesest toitumisest võtsin sel perioodil palju ka kaalust alla,» rääkis tüdruk.

Kohtumisi prussakatega tuli ette vähemalt paaril korral nädalas. Korda pidasid toas mõlemad tüdrukud hoolikalt - nõud pesti kohe pärast söömist ja toitu pakendati väga korralikult. «Mõte sellest, et võin mõnd elukat kohata, oli kogu aeg peas. Aga mis mul muud üle jäi - tuli ära kannatada.»

Euroakadeemia värskeid rentnikke prussakate eest ei hoiata

Euroakadeemia ühiselamutega tegelev kooli haldusjuht Esta Ivalo ütles Tallinncityle, et tõepoolest on prussakatega probleeme olnud ja mitte ainult Akadeemia tee 38 hoones (Euroakadeemial on Akadeemia tee erinevates majades üürikorterid - toim.). «See on lihtsalt niisugune maja. Eks seal ole igasuguseid elanikke,» ütles Ivalo.

«Olen seal käies ka täheldanud, et kui kusagil majas remonti tehakse, lähevad nad teise tuppa. See probleem on tõesti üleval olnud varasemalt ja kui keegi teeb kaebuse, siis kutsume ka tõrje,» märkis Ivalo.

Küsimuse peale, kas Euroakadeemia oma õpilasi ka hoiatab võimalusest tulevas eluruumis kohtuda prussakatega, vastas Ivalo eitavalt. «Me ju ei tea, kas see probleem üldse võib tekkida. Sel aastal ma ei mäleta, et oleks ühtki kaebust olnud.»

Ivalo sõnul seisneb probleemi keerukus selles, et maja on suur ja ühiselt koos kõigi elanikega pole võimalik sellele lahendust leida. Ka regulaarseid tõrjeid ei pea ühiselamute haldur vajalikuks, kuna maja on suur ning mõistlik näib reageerida vastavalt vajadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles