Hardo Pajula: me oleme saladused

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: SCANPIX

«Omand on vargus!» kuulutas 1840. aastal prantsuse anarhist Pierre-Joseph Proudhon. Vahepeal on aeg edasi läinud. Dave Eggersi äsja ilmunud raamatus «Circle» ilmuvad samanimelise suurkorporatsiooni peakorteris suurtähtedega Powerpointi ekraanile kolm ajastu vaimu peegeldavat loosungit: «Saladused on valed», «Jagamine on hoolimine» ja kõige krooniks «Privaatsus on vargus».

Eggersi düstoopilise romaani tegevus toimub lähitulevikus. Circle – neli aastat järjest maailma kõige ihaldusväärsemaks tööandjaks valitud kompanii – on üsna hiljuti alla neelanud Google’i, Facebooki ja Twitteri ning selle nohikust asutaja loodud operatsioonisüsteem on põhjapanevalt muutnud neti olemust. Circle’i tasuta jagatavatele online-vidinatele ligipääsemiseks peavad kasutajad TruYou nime kandvasse süsteemi sisse logima oma õigete nimedega.

Netihiiglase unifitseeritud operatsioonisüsteem teeb sel kombel ühe hooga lõpu mitmetele kasutajanimedele, kümnetele erinevatele meelespidamist vajavatele paroolidele ja killustunud maksesüsteemidele. Kommentaariumid muutuvad üleöö tsiviliseerituks ning «vahepeal interneti peaaegu enda valdusse haaranud sortsid peletatakse pimedusse tagasi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles